zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

VSL0061349

Odločba:VSL sklep II Cp 1083/2010
 ECLI:
Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
Datum seje senata:28.07.2010
Področje:ZEMLJIŠKA KNJIGA
Institut:predznamba zastavne pravice
Zveza:ZZK-1 člen 48, 51, 52, 52/3, 87, 87/3, 88.
JEDRO:
Zemljiškoknjižno sodišče po uradni dolžnosti odloči o predznambi pridobitve hipoteke na dolžnikovi nepremičnini na podlagi sklepa o predhodni odredbi, s katero je izvršilno sodišče odredilo predznambo hipoteke na dolžnikovi nepremičnini ali na pravici vknjiženi na nepremičnini.

Predznambe ni potrebno opravičevati s predlogom za vknjižbo hipoteke v vrstnem redu predznamovane hipoteke, ampak se opravi po uradni dolžnosti na podlagi sklepa o izvršbi.

IZREK:
Pritožbi se ugodi in se izpodbijani sklep spremeni tako, da se glasi:
I.
Na podlagi nepravnomočnega sklepa o izvršbi Okrajnega sodišča v Ljubljani, VL 139425/2009 z dne 26.10.2009 ter na podlagi nepravnomočnega sklepa Okrajnega sodišča v Ljubljani – centralnega oddelka za verodostojno listino o izdaji predhodne odredbe VL 139425/2009 Z 91/2009 z dne 23.11.2009,

pri vl. št. 2223/8 k.o. V., s pripisano nepremičnino ident. št. 7.E,

pri vl. št. 2223/127 k.o. V., s pripisano nepremičnino ident. št. 126. E,

pri vl. št. 2223/126 k.o. V., s pripisano nepremičnino ident. št. 125. E,

pri vl. št. 2223/125 k.o. V., s pripisano nepremičnino ident. št. 124.S,

pri vl. št. 2223/124 k.o. V., s pripisano nepremičnino ident. št. 123.E,

pri vl. št. 2223/123 k.o. V., s pripisano nepremičnino ident. št. 122.E,

pri vl. št. 2223/122 k.o. V., s pripisano nepremičnino ident. št. 121.E,

pri vl. št. 2223/121 k.o. V., s pripisano nepremičnino ident. št. 120.E,

last Q. d.o.o., ......, mat. št.: ........., do celote,

se opravi predznamba zastavne pravice za znesek 165.351,56 EUR, s pp, v korist upnika T., d.o.o., ........., matična številka: ........

OBRAZLOŽITEV:
Prvostopenjsko sodišče je z izpodbijanim sklepom odločilo, da se pri v sklepu navedenih nepremičninah v lasti podjetja Q., d.o.o., opravi predznamba zastavne pravice za znesek 165.351,56 EUR, v korist upnika T., d.o.o., z rokom opravičbe do vključno 1. 4. 2010 ter je predlagatelju naročilo, da mora v enem mesecu od izdaje sklepa o dovolitvi predznambe vložiti predlog za opravičitev predznambe v smislu 53. člena ZZK-1, to je do vključno dne 1. 4. 2010.

Zoper sklep se je predlagatelj pravočasno pritožil zaradi zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja ter nepravilne uporabe materialnega prava. Navaja, da v konkretnem primeru uporaba 53. člena ZZK-1 ni dopustna, saj izdana prehodna odredba Okrajnega sodišča v Ljubljani ne predstavlja podlage za vpis predznambe v smislu 49. člena ZZK-1, temveč je podlaga za vpis 51. člen ZZK-1.

Pritožba je utemeljena.

Predznamba je vrsta glavnega vpisa, na podlagi katerega se knjižne pravice pridobijo, spremenijo, obremenijo oziroma prenehajo, vendar s pogojem, da se predznamba opraviči (prim. 48. člen ZZK-1). Predhodna odredba je vrsta zavarovanja, ki jo izda izvršilno sodišče na upnikov predlog. Zemljiškoknjižno sodišče po uradni dolžnosti odloči o predznambi pridobitve hipoteke na dolžnikovi nepremičnini na podlagi sklepa o predhodni odredbi, s katero je izvršilno sodišče odredilo predznambo hipoteke na dolžnikovi nepremičnini ali na pravici vknjiženi na nepremičnini.

Pritožbeno sodišče se strinja s stališčem pritožbe, da predznambe ni potrebno opravičevati s predlogom za vknjižbo hipoteke v vrstnem redu predznamovane hipoteke, ampak se opravi po uradni dolžnosti na podlagi sklepa o izvršbi. Sklep o izvršbi izda izvršilno sodišče na predlog upnika, v korist katerega je bila hipoteka predznamovana, izda pa ga, ko postane sodna odločba, ki je bila podlaga za izdajo predhodne odredbe, pravnomočna. Tako učinkuje zaznamba izvršbe od trenutka, ko je učinkovala predznamba hipoteke na podlagi predhodne odredbe. Hkrati z zaznambo izvršbe sodišče dovoli tudi vknjižbo hipoteke v vrstnem redu predznamovane hipoteke, ki je bila dovoljena na podlagi predhodne odredbe (člen 51 v zvezi s 3. odstavkom 52. člena v zvezi s 3. odstavkom 87. člena v zvezi z 88. členom ZZK-1), (glej mag. Zala Lešnik, vpis predznamb in zaznamb, PP. št. 26/2006, priloga).

Pritožbeno sodišče je na podlagi 161. člena ZZK-1 pritožbi ugodilo in sklep v izpodbijanem delu spremenilo tako, kot je razvidno iz izreka odločbe.

Popravljalec zakonov je praksa.
Legum correctur usus.