<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 108/99

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CP.108.99
Evidenčna številka:VSK0000035
Datum odločbe:06.10.1999
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:pripoznava tožbenega zahtevka

Jedro

Če toženec do konca glavne obravnave pripozna tožbeni zahtevek, izda sodišče odločbo, s katero tožbenemu zahtevku ugodi.

 

Izrek

Pritožbo se zavrne kot neutemeljeno in zato p o t r d i sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je izdalo sklep na podlagi pripoznave v sporu zaradi motenja posesti stvari.

Tožena stranka se pritožuje proti navedeni sodni odločbi zaradi vseh pritožbenih razlogov in predlaga, da pritožbeno sodišče razveljavi izpodbijani sklep in zadevo vrne v ponovno odločanje prvostopnemu sodišču. Tožena stranka navaja,da ni pripoznala tožbenega zahtevka, temveč je le izjavila, da je navozila pesek, pripeljala betonsko cev in postavila lesonitno tablo z napisom, pri tem pa ni ovirala tožnice pri uporabi kamnitih stopnic. Tožnica je imela prost dostop do svoje nepremičnine in zato ni bilo podano motenje posesti. Tožba je bila vložena prepozno in bi jo zato sodišče moralo zavreči. Sodišče se lahko z ogledom kraja, kjer naj bi bilo storjeno motilno dejanje, prepriča o trditvah tožene stranke.

Pritožba ni utemeljena.

Toženca sta v vlogi z dne ... nedvoumno pripoznala tožbeni zahtevek.

Pripoznavo bi lahko preklicala, tudi brez privolitve tožnice, do izdaje izpodbijanega sklepa (4. odst. 373. čl. Zakona o pravdnem postopku - ZPP). Tega toženca nista naredila, nasprotno, na naroku dne ... sta celo ponovno potrdila pripoznavo zahtevka. Sodišče prve stopnje je zato pravilno uporabilo določbo 1. odst. 351. čl. ZPP in izdalo sklep na podlagi pripoznave. Pri tem je potrebno opozoriti, da v konkretnem primeru ne gre za zahtevek, s katerim stranke ne morejo razpolagati (2. odst. 331. čl. ZPP). Ker zato niso podani razlogi, ki jih tožena stranka izrecno zatrjuje v pritožbi in tudi ne razlogi, na katere mora pritožbeno sodišče paziti po uradni dolžnosti, je sodišče druge stopnje zavrnilo neutemeljeno pritožbo in potrdilo sklep sodišča prve stopnje (368. čl. v zvezi s 180. čl. ZPP).

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 331.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
17.04.2015

Opombe:

P2RvYy00ODE3MQ==