<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 1386/98

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CP.1386.98
Evidenčna številka:VSK0000029
Datum odločbe:06.10.1999
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:obrazložitev ugovora zoper sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine

Jedro

Ugovor mora biti obrazložen, sicer se šteje kot neutemeljen tudi v primeru ugovora zoper sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine

 

Izrek

Pritožba dolžnika se kot neutemeljena zavrne in p o t r d i izpodbijani sklep o izvršbi sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom o izvršbi na podlagi verodostojne listine je sodišče prve stopnje na predlog upnika dolžniku naložilo, da v roku 8 dni po vročitvi sklepa upniku poravna v predlogu navedeno terjatev, dovolilo predlagano izvršbo ter stroške upnika odmerilo na 6.075,00 SIT.

Zoper sklep je dolžnik vložil ugovor in pritožbo ter v vlogi navedel, da vlaga ugovor zoper izpodbijani sklep in ga izpodbija iz vseh razlogov in v celoti, razen zneska 17.840,00 SIT, katerega je res dolžan in ga bo poravnal. Vložil pa je tudi pritožbo zoper stroške, ki jih je sodišče določilo, razen dela stroškov, ki odpade na znesek 17.840,00 SIT.

Ker dolžnik ugovora zoper sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine ni obrazložil v skladu s 53. čl. Zakona o pravnem postopku (ZIP), je sodišče prve stopnje v skladu s 5. odst. 62. čl. ZIP ugovor dolžnika poslalo višjemu sodišču, da o njem odloči kot o pritožbi.

Pritožba dolžnika ni utemeljena.

Po 2. odst. 53. čl. Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) mora biti ugovor obrazložen. V ugovoru mora dolžnik navesti dejstva, s katerim ga utemeljuje in predložiti dokaze, sicer se ugovor šteje kot neutemeljen. To velja tudi za ugovor zoper sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine na podlagi 5. odst. 62. čl. ZIZ. Ker dolžnik ugovora ni obrazložil, velja zanj zakonska domneva neutemeljenosti, kar velja tudi za stroškovno odločitev, saj sklep o izvršbi, s katerim je predlogu za izvršbo ugodeno, lahko dolžnik izpodbija po 1. odst. 53. čl. ZIZ z ugovorom, razen če izpodbija samo odločitev o stroških, kar pomeni, da je posebna pritožba zoper stroškovno odločitev mogoča zgolj v primeru, ko se izpodbija zgolj odločitev o stroških. V obravnavanem primeru temu ni tako. Zato je tudi ugovor dolžnika zoper stroškovno odločitev šteti kot neutemeljen. Na podlagi 2. tč. 365. čl. Zakona o pravdnem postopku (ZPP) v zvezi s čl. 15 ZIZ je zato pritožbeno sodišče pritožbo dolžnika kot neutemeljeno zavrnilo in potrdilo izpodbijani sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine sodišča prve stopnje.

 


Zveza:

ZIZ člen 53, 53/2, 62, 62/5.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
17.04.2015

Opombe:

P2RvYy00ODE2NQ==