<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 1432/98

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CP.1432.98
Evidenčna številka:VSK0000027
Datum odločbe:06.10.1999
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:razveljavitev sklepa o izvršbi na podlagi verodostojne listine

Jedro

Izvršilno sodišče ni pristojno za presojo utemeljenosti terjatve upnika. To je prepuščeno pravdnemu sodišču v nadaljevanju postopka.

 

Izrek

Pritožba upnice se kot neutemeljena zavrne in p o t r d i izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom sklep o izvršbi razveljavilo v delu, s katerim je bila dovoljena izvršba, to je v 2. točki izreka ter odločilo, da bo o zahtevku in stroških sodišče odločalo v pravdnem postopku. Tako odločitev je sodišče prve stopnje utemeljilo na podlagi vloženega obrazloženega ugovora dolžnika ter 2. odst. 62. čl. Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ).

Zoper sklep se pritožuje upnica, ki v pritožbi obširno opisuje, na kakšni podlagi je zoper dolžnika vložila predlog za izdajo sklepa o izvršbi na podlagi verodostojne listine, to je podlago terjatve zoper toženo stranko in izstavitve računa št. ..... ter utemeljuje in dokazuje utemeljenost zahtevka zoper dolžnika.

Pritožba ni utemeljena.

Postopek pri ugovoru zoper sklep o izvršbi na podlagi verodostojne listine ureja 62. čl. ZIZ. Če dolžnik tak sklep o izvršbi (na podlagi verodostojne listine) izpodbija v celoti ali samo v delu, v katerem mu je bilo naloženo, naj terjatev plača, razveljavi sodišče sklep o izvršbi v delu, v katerem je dovolilo izvršbo in opravljena izvršilna dejanja, nato pa nadaljuje postopek kot pri ugovoru zoper plačilni nalog. Izvršilno sodišče tako ni pristojno za presojo utemeljenosti terjatve upnice, temveč je to prepuščeno pravdnemu postopku, ki se bo nadaljeval na podlagi izpodbijanega sklepa sodišča prve stopnje.

Pritožbene trditve upnice so tako povsem pravno nepomembne v tej fazi postopka, pač pa jih bo potrebno upoštevati v nadaljnjem teku postopka. Izpodbijani sklep je tako povsem pravilen in zakonit v dejanskem in pravnem pogledu in ker pri odločanju sodišče prve stopnje ni zagrešilo kakšne uradoma upoštevne bistvene kršitve določb postopka, na katere pritožbeno sodišče pazi po uradni dolžnosti, je pritožbeno sodišče na podlagi 2. tč. 365. čl. Zakona o pravdnem postopku (ZPP) v zvezi s čl. 15 ZIZ pritožbo upnice kot neutemeljeno zavrnilo in potrdilo izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 


Zveza:

ZIZ člen 62, 62/2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
17.04.2015

Opombe:

P2RvYy00ODE2Mw==