<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 370/99

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1999:CP.370.99
Evidenčna številka:VSK0000021
Datum odločbe:19.10.1999
Področje:IZVRŠILNO PRAVO - ZAVAROVANJE TERJATEV
Institut:izvršitev dejanj zavarovanja - sklep o izdaji začasne odredbe - pravni učinki

Jedro

Sklep o začasni odredbi ima učinek sklepa o izvršbi. Zato sodišče, ki je sklep o začasni odredbi izdalo, le-tega odstopi izvršilnemu sodišču, ki izvede neposredna dejanja zavarovanja.

 

Izrek

Pritožba dolžnika se kot neutemeljena zavrne in se p o t r d i sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje zavrnilo ugovor dolžnika kot neutemeljen.

Proti temu sklepu je vložil dolžnik pritožbo, v kateri zatrjuje, da je izvršilni naslov v tej zadevi pomankljiv, saj nima sredstva in predmeta izvršbe v skladu s 40. členom Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) kot obvezne sestavine izvršilnega predloga.

Izvršilni predlog, ki teh sestavin nima, pa je potrebno zavrniti oziroma zavreči. Dolžnik se v ugovoru ni spustil v presojo izvršilnega naslova, ampak zgolj v izvršilni predlog in sestavine le-tega ter posledično seveda pravilnost tega sklepa. Predlaga razveljavitev sklepa.

Pritožba ni utemeljena.

Sodišče prve stopnje je sicer povsem brez potrebe na podlagi sklepa o začasni odredbi, ki je bil izdan v postopku pred delovnim sodiščem, izdalo v konkretni zadevi še poseben sklep o izvršbi. Ta sklep je bil izdan še v času veljavnosti Zakona o izvršilnem postopku (ZIP), ko je praksa sodišč bila različna in so nekatera sodišča na podlagi sklepa o začasni odredbi posebej izdajala še sklep o izvršbi. Ta praksa je s sprejemom določbe 268. člena ZIZ prekinjena, saj je v novem zakonu povsem jasno določeno, da ima sklep o začasni odredbi učinek sklepa o izvršbi. Sodišče, ki je sklep o začasni odredbi izdalo, le-tega odstopi izvršilnemu sodišču, da izvede neposredno dejanja izvršbe oziroma zavarovanja. V predlogu za izvršbo je upnica predlagala le izvedbo neposrednih dejanj zavarovanja, ki so precizirana v sklepu o začasni odredbi, saj je že v sklepu o začasni odredbi določeno, da uradna oseba označi predmete, ki predstavljajo predmet zavarovanja upničine terjatve in ki sicer ostanejo v hrambi pri dolžniku. Ne držijo zato pritožbene navedbe, da je bil predlog za izvršbo pomanjkljiv ter je iz tega razloga pritožbeno sodišče neutemeljeno pritožbo dolžnika zavrnilo in potrdilo sklep sodišča prve stopnje (2. odst. 380. člena Zakona o pravdnem postopku - ZPP v zvezi s členom 15 ZIZ).

 


Zveza:

ZIZ člen 268.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
17.04.2015

Opombe:

P2RvYy00ODE1Nw==