<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Kp 476/93

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Kazenski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1993:KP.476.93
Evidenčna številka:VSK00193
Datum odločbe:01.12.1993
Področje:kazensko procesno pravo - kazensko materialno pravo
Institut:zavrnitev ali zavrženje predloga - vrnitev odvzetih predmetov brez odločbe

Jedro

V sklepu o zavrženju obtožnega predloga ni mesta odločbi o vrnitvi zaseženih predmetov obdolžencu. Zgolj v tistih primerih, ko so predmeti obdolžencu odvzeti, mora biti to izrecno navedeno. Glede na to, da je bil obtožni predlog zavržen, je samo na sebi umevno, da je potrebno obdolžencu po pravnomočnosti sklepa začasno odvzete predmete vrniti.

 

Izrek

Pritožba obdolženca se kot neutemeljena zavrne.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je po 438. členu ZKP iz razloga po 1. točki 270. člena ZKP zavrglo obtožni predlog, vložen zoper obdolženca zaradi kaznivega dejanja igranja na srečo po 2. v zvezi s 1. odstavkom 234. člena KZS. Odločilo je še, da po 1. odstavku 99. člena ZKP bremenijo stroški kazenskega postopka iz 1. do 5. točke 2. odstavka 95. člena ZKP ter potrebni izdatki obdolženca sredstva sodišča prve stopnje.

Zoper sklep se pritožuje obdolženec. Izpostavlja, da je pobijani sklep pomanjkljiv, saj ne pove nič o tem, da mu je potrebno zaplenjene igralne avtomate vrniti. Dasiravno izrečnega predloga pritožba ne vsebuje, si obdolženec očitno prizadeva, da bi prizivno sodišče napadeni sklep spremenilo in dopolnilo v nakazani smeri.

Pritožba ni utemeljena.

Pritožnikovo naziranje, da bi moralo prvostopenjsko sodišče v sklepu o zavrženju obtoženega predloga odločiti tudi o tem, da mu je potrebno vrniti zasežene igralne avtomate, je pravnopomotno. Zgolj v primeru, da bi bile te naprave obdolžencu odvzete, to pa je mogoče storiti le z izrekom varnostnega ukrepa odvzema predmetov po 5. odstavku 234. člena KZS v zvezi z 69. členom KZJ, bi to moralo biti v odločbi navedeno. Ker pa je bil obtožni predlog zoper obdolženca zavržen, je samo na sebi umevno, da je potrebno obdolženemu po pravnomočnosti sklepa igralne avtomate, ki so mu jih začasno odvzeli delavci organov za notranje zadeve, vrniti. Po procesnih določilih v sklepu o zavrženju ni mesta odločbi za katero si prizadeva pritožnik, zato je bilo njegovo pritožbo po 3. odstavku 397. člena ZKP potrebno kot neutemeljeno zavrniti.

Sklicevanje na določila KZJ in ZKP, ki sta v naš pravni red sprejeta predpisa iz zakonodaje nekdanje zvezne države, ima podlago v 1. odstavku 4. člena Ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS št. 1/91-I).

 


Zveza:

ZKP člen 438, 438. KZS člen 234, 234/5, 234, 234/5. KZJ člen 69, 69.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00Mzg0NQ==