<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cpg 198/93

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1993:CPG.198.93
Evidenčna številka:VSK00011
Datum odločbe:16.06.1993
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:začasna odredba - izvršilni stroški

Jedro

V postopku za izdajo začasne odredbe pred začetkom pravdnega postopka mora sodišče odločiti tudi o stroških tega postopka po 32. členu ZIP.

 

Izrek

Pritožbi dolžnika se ugodi, sklep sodišča prve stopnje se r a z v e l j a v i in zadeva vrne sodišču prve stopnje v nadaljnje postopanje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje predlog dolžnika za izdajo dopolnilnega sklepa o stroških izvršilnega postopka kot neutemeljen zavrnilo z obrazložitvijo, da stroški izdaje začasne odredbe predstavljajo del pravdnih stroškov v smislu 1. odstavka 151. člena ZPP in se torej ne obravnavajo posebej kot izvršilni stroški.

Zoper ta sklep se pritožuje dolžnik po likvidacijskem upravitelju zaradi kršitve določb postopka in predlaga njegovo razveljavitev. V pritožbi navaja, da je postopek za izdajo začasne odredbe samostojen postopek, ki je v predmetnem primeru tudi pravnomočno zaključen. Zato mora v okviru tega postopka sodišče v skladu z določili Zakona o izvršilnem postopku in Zakona o pravdnem postopku odločiti o priglašenih stroških dolžnika.

Pritožba dolžnika je utemeljena.

Pritožbeno sodišče ugotavlja, da je sodišče prve stopnje izpodbijani sklep izdalo v nasprotju z določilom 6. odstavka 32. člena v zvezi s 244. členom ZIP. V predmetnem primeru je bil končan postopek za izdajo začasne odredbe, tako da je bil predlog upnika za izdajo začasne odredbe pravnomočno zavrnjen. Postopek za izdajo začasne odredbe je vrsta izvršilnega postopka in se v njem po izrecnem določilu 244. člena ZIP uporabljajo smiselno tudi druge določbe Zakona o izvršbi, če v delu, ki ureja zavarovanje, ni drugače določeno. Za konkretnem primer pride v poštev tudi določba 6. odstavka 32. člena ZIP, po kateri mora upnik dolžniku na njegovo zahtevo povrniti izvršilne stroške, ki mu jih je neutemeljeno povzročil. Nobene opore ni za zaključek sodišča prve stopnje, da naj bi šlo pri stroških postopka za izdajo začasne odredbe za del pravdnih stroškov po 1. odstavku 151. člena ZPP, saj nikakor ni mogoče govoriti o tem, da so stroški, ki nastanejo v postopku za izdajo začasne odredbe pred uvedbo pravdnega postopka del pravdnih stroškov. Iz navedenih razlogov je pritožbeno sodišče pritožbi dolžnika ugodilo in izpodbijani sklep razveljavilo ter zadevo vrnilo sodišču prve stopnje , naj dolžnikov predlog ponovno obravnava in odloči o povrnitvi njegovih stroškov.

 


Zveza:

ZIP člen 32, 32/6, 244, 32, 32/6, 244.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MjkxMw==