<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sodba I Cpg 118/2006

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:2006:I.CPG.118.2006
Evidenčna številka:VSK03182
Datum odločbe:30.11.2006
Področje:FINANČNO POSLOVANJE
Institut:izbris subjekta

Jedro

Družbenika zakonske domneve o obstoju izbrisnega razloga sploh ne izpodbijata.

 

Izrek

Pritožba družbenikov se zavrne in se p o t r d i izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je na podlagi 1. odst. 32. člena Zakona o finančnem poslovanju podjetij (ZFPPod, Ur. l. RS, št. 54/99 in 110/99), dne 26.1.2006 izdalo sklep o izbrisu subjekta vpisa M.K. d.n.o. iz sodnega registra, ker je ugotovilo, da proti sklepu o začetku izbrisa ni bil vložen ugovor.

Proti navedenemu sklepu sta vložila pritožbo družbenika in predlagala njegovo razveljavitev. V pritožbi navajata, da ne želita, da bi se podjetje izbrisalo iz sodnega registra. Do neposlovanja podjetja je prišlo, ker je družbenik delal za drugo podjetje. Družbenika sta subjekt vpisa ustanovila z namenom, da bi to poslovalo. Ker so se sedaj vzpostavili pogoji, da bi s podjetjem lahko poslovala, družbenika želita, da se postopek izbrisa ustavi.

Pritožba ni utemeljena.

Pritožbeno sodišče ugotavlja, da je sodišče prve stopnje izpodbijani sklep izdalo v skladu z določilom 1. odst. 32. člena Zakona o finančnem poslovanju podjetij v zvezi z 2. točko 1. odst. 25. člena Zakona o finančnem poslovanju podjetij (ZFPPod), potem, ko je ugotovilo, da je pri subjektu vpisa podana zakonska domneva iz 2. odst. 25. člena ZFPPod, da družba nima premoženja, saj v obdobju 12-ih mesecev neprekinjeno ni opravljala izplačil preko računa pri organizaciji, ki za gospodarsko družbo opravlja posle plačilnega prometa. Družbenika v pritožbi zakonske domneve o obstoju izbrisnega razloga sploh ne izpodbijata. To pa pomeni, da je njuna pritožba že iz tega razloga neutemeljena. Ker na odločitev ne morejo vplivati dejstva, da imata sedaj družbenika namen z družbo poslovati in njuna želja, da naj se postopek izbrisa ustavi, je pritožbeno sodišče pritožbo družbenika kot neutemeljeno zavrnilo in potrdilo izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

 


Zveza:

ZFPPod člen 32, 32/1, 32, 32/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MTA1Ng==