<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep I Cp 416/2006

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:2006:I.CP.416.2006
Evidenčna številka:VSK03107
Datum odločbe:08.11.2006
Področje:DEDNO PRAVO
Institut:izločitveni zahtevek

Jedro

Gospodinjski predmeti, katerih izločitev na podlagi 33. člena Zakona o dedovanju predlaga prva dedinja niso predmet izpodbijanega sklepa, saj predlog do konca zapuščinske obravnave ni bil dovolj natančno opredeljen, da bi ga sodišče lahko obravnavalo in da bi se ostali dediči lahko o njem izrekli.

 

Izrek

Pritožba se zavrne in p o t r d i sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom sklenilo, da zapuščina po pokojnem I. C. obsega 1/2 nepremičnine, vknjižene v zemljiški knjigi sodišča in sicer parcela št. 1163 v vložku št. 1105 k.o. K., pri čemer je nepremičnina kot celota obremenjena s prepovedjo odtujitve in obremenitve in hipoteko v zavarovanje terjatve upnika Sklada za vzajemno pomoč samostojnih obrtnikov Slovenije z glavnico v višini 7.000.000,00 SIT (vpis pod Dn.št.) ter hipoteko v zavarovanje terjatve B. K. d.d. z glavnico v višini 5.000.000,00 SIT, 200.000.000,00 ITL, 33.500.000,00 SIT in 34.000.000,00 SIT (vpis pod Dn.št.); poslovni delež v podjetju P. d.o.o. - v likvidaciji z vložkom 1.000,00 SIT, podjetje vpisano v sodni registre Okrožnega sodišča v K. v vložku št. in denar na transakcijskem računu L. b., d.d. št., s stanjem 23.641,72 SIT po izpisku na dan 31.8.2006. Sklenilo je še, da se iz zapustnikovega premoženja izloči 1/2 nepremičnine, vknjižene v zemljiški knjigi sodišča in sicer parcela št. 1163 v vložku št. 1105 k.o. K., pri čemer je nepremičnina kot celota obremenjena s prepovedjo odtujitve in obremenitve in hipoteko v zavarovanje terjatve upnika Sklada z vzajemno pomoč samostojnih obrtnikov Slovenije z glavnico v višini 7.000.000,00 SIT (vpis pod Dn.št.) ter hipoteko v zavarovanje terjatve B. K. z glavnico v višini 5.000.000,00 SIT, 200.000.000,00 ITL, 33.500.000,00 SIT in 34.000.000,00 SIT (vpis pod Dn.št.), kar je last zapustnikove žene S. C., na račun njenega deleža na tej nepremičnini kot skupnem premoženju, pridobljenem tekom trajanja zakonske zveze z zapustnikom, ter da so zakoniti dediči v 1. dednem redu zapustnikova žena S. C., zapustnikov sin J. C., zapustnikova hči A. C., zapustnikova hči N. C. in zapustnikov mladoletni sin G. C., vsak z dednim deležem do 1/5, ki dedujejo zapuščino kot skupnost dedičev ter da se po pravnomočnosti sklepa v zemljiški knjigi sodišča pri deležu nepremičnine vknjiži lastninska pravica na ime zakonitih dedičev kot skupnosti dedičev, pri izločenem deležu nepremičnine pa na ime S. C..

Proti takšnemu sklepu se pritožujejo dediči, razen mladoletnega G. C., po svojem pooblaščencu. S sklepom o dedovanju se ne strinjajo. Navajajo, da je dedinja S. C. postavila izločitveni zahtevek za nepremičnino, ki znaša 100 odstotkov, postavila je tudi določen izločitveni zahtevek glede gospodinjskih predmetov, kar bi se moralo upoštevati.

Pritožba ni utemeljena.

Prva dedinja je na zapuščinski obravnavi izjavila, da uveljavlja izločitveni zahtevek glede posameznih premičnih stvari iz stanovanja v K., ki so namenjene zadovoljevanju vsakdanjih potreb ter najmanj 50 % nepremičnine z navedbo, da je bila nepremičnina pridobljena tekom trajanja zakonske zveze z zapustnikom, zaradi česar svoj delež na podlagi določbe Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR) na skupnem premoženju izloča iz zapuščine. Na poziv sodišča, da se prva dedinja (vdova po zapustniku) določno izreče, kakšen delež izloča iz zapuščine, da se bodo lahko sodediči in skrbnica mladoletnega dediča o zahtevku izjasnili, se je prva dedinja zavezala o tem izjasniti v pisni vlogi, vendar tega do konca zapuščinske obravnave ni storila. Pooblaščenec dedinje S. C. je že po izdaji sklepa o dedovanju D z dne 1.2.2006 sodišču dne 7.2.2006 dostavil njen izločitveni zahtevek, iz katerega izhaja, da podaja izločitveni zahtevek za 100% delež na nepremičnini, ki je vknjižena na ime pokojnega I. C., hkrati pa je dostavil tudi izjave dedičev J. C., A. C. in N. C., da navedeni izločitveni zahtevek priznavajo. Prav tako po izdaji sklepa o dedovanju je pooblaščenec dedinje S. C. sodišču poslal vlogo, v kateri navaja, da dodatno konkretizira izločitveni zahtevek glede posameznih premičnih stvari ter vlogo dedičev, da naj sodišče odloči tudi o premoženju, ki obsega delež zapustnika v družbi P. d.o.o. - v likvidaciji.

Iz izpodbijanega sklepa o dedovanju izhaja, da je sodišče ugotovilo, da zapuščina po pokojnem I. C. obsega 1/2 nepremičnine vknjižene v zemljiški knjigi sodišča in sicer s parcelno št. 1163 v vložku št. 1105 k.o. K., s tem, da je nepremičnina kot celota obremenjena s prepovedjo odtujitve in obremenitve in hipoteko v zavarovanje terjatve upnikov, poslovni delež v podjetju P. d.o.o., ter denar na transakcijskem računu L. b.. Gospodinjski predmeti, katerih izločitev na podlagi 33. člena Zakona o dedovanju predlaga prva dedinja niso predmet izpodbijanega sklepa, saj predlog do konca zapuščinske obravnave ni bil dovolj natančno opredeljen, da bi ga sodišče lahko obravnavalo in da bi se ostali dediči lahko o njem izrekli. Prav tako ne more biti predmet obravnavanja v zapuščinskem postopku zahtevek prve dedinje za priznanje deleža na nepremičnini, kot ga z vlogo, poslano sodišču po končani zapuščinski obravnavi, uveljavlja prva dedinja. Dediči so tekom postopka sicer najavili sklenitev dednega dogovora, vendar ga do konca zapuščinske obravnave sodišču niso predložili. V skladu s 162. členom ZD pa v zapuščinskem postopku ugotovi sodišče le, kdo so pokojnikovi dediči, katero premoženje sestavlja njegovo zapuščino in katere pravice iz zapuščine gredo dedičem, volilojemnikom in drugim osebam. Tudi glede predloga, da sodišče odloči o poslovnem deležu zapustnika v podjetju P. d.o.o. K. v likvidaciji velja enako kot glede ostale zapuščine, ki je razvidna iz I. točke izpodbijanega sklepa, in sicer, da so zakoniti dediči zapustnikova žena in zapustnikovi štirje otroci, ki zapuščino dedujejo kot skupnost dedičev, vsak z dednim deležem do 1/5. Glede na navedeno je sodišče prve stopnje o zapuščini pokojnega I. C. pravilno odločilo, zato je pritožbeno sodišče neutemeljeno pritožbo zavrnilo in potrdilo izpodbijani sklep sodišča prve stopnje (2. točka 365. člena ZPP).

 


Zveza:

ZD člen 33, 33.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00MDYzMA==