<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cpg 69/93

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1993:CPG.69.93
Evidenčna številka:VSK00156
Datum odločbe:07.04.1993
Področje:STEČAJNO PRAVO
Institut:stečaj - prenehanje delovnega razmerja - pisna oblika

Jedro

Čeprav z dnem začetka stečajnega postopka prenehajo delovna razmerja dolžnikovih delavcev, je treba to dejstvo ugotoviti z ustrezno odločbo.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi, sklep sodišča prve stopnje se r a z v e l j a v i in zadeva vrne sodišču prve stopnje v nadaljnje postopanje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje zavrnilo zahtevo 18 bivših delavcev stečajnega dolžnika za izdajo odločb o prenehanju delovnega razmerja kot neutemeljeno.

Zoper ta sklep se bivši delavci po svoji pooblaščenki pritožujejo iz vseh pritožbenih razlogov ter predlagajo, naj pritožbeno sodišče izpodbijani sklep razveljavi in zadevo vrne sodišču prve stopnje v ponovno obravnavanje. V pritožbi navajajo, da v konkretnem primeru ne pride v poštev določba 1. odstavka 77. člena Zakona o temeljnih pravicah iz delovnega razmerja, ki govori le o pogojih za prenehanje delovnega razmerja. Že iz 130. člena Zakona o prisilni poravnavi, stečaju in likvidaciji pa izhaja, da mora biti tudi o prenehanju delovnega razmerja v zvezi s stečajem izdana pismena odločba.

Pritožba je utemeljena.

Pritožbeno sodišče ugotavlja, da sodišče prve stopnje za izdajo svoje odločbe ni imelo podlage v določilih Zakona o prisilni poravnavi, stečaju in likvidaciji. V konkretnem primeru delavci stečajnega dolžnika zahtevajo izdajo odločb o prenehanju delovnega razmerja v zvezi s stečajem. Po izrecnem določilu 1. odstavka 93. člena omenjenega zakona namreč z dnem začetka stečajnega postopka prenehajo delovna razmerja dolžnikovih delavcev. Res je, da ta delovna razmerja prenehajo po samem zakonu in da zakon v tej določbi nič ne govori o tem, da bi bilo potrebno izdati ustrezno ugotovitveno odločbo. Je pa, kot to pravilno navajajo pritožniki, to vsekakor razvidno iz določila 6. odstavka 130. člena omenjenega zakona, ki sicer govori o tem, da odločbe o prenehanju delovnega razmerja delavcev ostanejo v veljavi v primeru prodaje stečajnega dolžnika kot pravne osebe. Iz navedenih razlogov je pritožbeno sodišče ob ugoditvi pritožbi izpodbijani sklep razveljavilo in zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v nadaljnje postopanje, da naroči stečajnemu upravitelju, naj v skladu z določilom 93. člena ZPPSL izda ustrezne ugotovitvene odločbe o prenehanju delovnega razmerja, zoper katere bodo delavci lahko vlagali ustrezna pravna sredstva.

 


Zveza:

ZPPSL člen 93, 93/1, 130, 130/6, 93, 93/1, 130, 130/6.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMzcxMQ==