<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 282/93

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1993:CP.282.93
Evidenčna številka:VSK00021
Datum odločbe:19.05.1993
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:sklep o izvršbi - ugovor dolžnika zoper sklep o izvršbi

Jedro

Dolžnik ima pravni interes za vložitev ugovora zoper sklep o dovolitvi izvršbe v vsakem primeru. Ali je razlog, ki ga zatrjuje, takšen, da preprečuje izvršbo, pa je vprašanje utemeljenosti ugovornega razloga in ne dovoljenosti.

 

Izrek

Pritožbi dolžnika se ugodi.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje zavrglo ugovor dolžnika, ki ga je vložil zoper sklep o dovolitvi izvršbe, ker je zavzelo stališče, da dolžnik nima pravnega interesa za vložitev takšnega ugovora.

Zoper ta sklep je vložil dolžnik pritožbo po pooblaščenki iz pritožbenega razloga zmotne uporabe materialnega prava. Dolžnik zatrjuje, da je pravni interes za vložitev ugovora vsekakor imel. V ugovoru je zatrjeval, da je nastopilo dejstvo iz 8. člena ZIP (očitno ima v mislih 8. tč. 50. člena ZIP). Meni , da bi zato sodišče prve stopnje moralo o njegovem ugovoru meritorno odločiti. Predlaga razveljavitev izpodbijanega sklepa.

Pritožba je utemeljena.

Stališče prvostopnega sodišča, da dolžnik nima pravnega interesa za vložitev ugovora zoper sklep o dovolitvi izvršbe je res nepravilno, saj ima dolžnik takšen pravni interes v vsakem primeru. Ali je razlog, ki ga zatrjuje takšen, da preprečuje izvršbo ali ne, pa je vprašanje utemeljenosti ugovornega razloga in ne dopustnosti. Sodišče prve stopnje bi torej moralo obravnavati ugovor vsebinsko, ne pa ga zavreči zaradi pomanjkanja pravnega interesa. Pritožbeno sodišče je iz tega razloga moralo pritožbi dolžnika ugoditi ter izpodbijani sklep po 3. odst. 380. člena ZPP v zvezi s členom 14 ZIP razveljaviti in vrniti zadevo v ponovno odločanje. V ponovnem postopku naj torej sodišče prve stopnje ugovor dolžnika meritorno obravnava in zatem odloči o njegovi utemeljenosti.

 


Zveza:

ZIP člen 50, 53, 50, 53.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMzY3Mg==