<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSK sklep Cp 256/93

Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSKP:1993:CP.256.93
Evidenčna številka:VSK00016
Datum odločbe:05.12.1993
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:začasna odredba - pristojnost rednega sodišča

Jedro

Preden je uveden postopek pri sodišču združenega dela, je za odločitev o predlogu za zavarovanje z začasno odredbo pristojno redno sodišče, saj je redno sodišče tudi izvršilno sodišče za odločbe sodišč združenega dela.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje se je z izpodbijanim sklepom izreklo za stvarno nepristojno ter odločilo, da bo po pravnomočnosti tega sklepa zadevo odstopilo Sodišču združenega dela v ...

Zoper ta sklep so se pritožili upniki in dolžnik. Upniki menijo, da je sklep sodišča prve stopnje nezakonit, saj izdaja začasno odredbo pred sodnim postopkom redno sodišče, ki je tudi pristojno za izvršitev odločb sodišča združenega dela. Poleg tega z izpodbijanim sklepom tudi ni odločeno o usodi začasne odredbe. Upniki so imeli razlog, da so predlog začasne odredbe vložili pri naslovnem sodišču, medtem ko so predlog po nalogu sodišča že tudi vložili pred sodiščem združenega dela. Predlagajo razveljavitev izpodbijanega sklepa.

Dolžnik pa pooblaščencu izpodbija ta sklep, ker meni, da je postopanje prvostopnega sodišča nezakonito, saj se ni istočasno izreklo tudi o ugovoru dolžnika zoper izdano začasno odredbo. Meni, da bi moralo sodišče prve stopnje razveljaviti tudi začasno odredbo ter predlog upnikov za izdajo začasne odredbe zavreči.

Pritožba upnikov je utemeljena.

Iz podatkov spisa je razvidno, da so upniki predlagali izdajo začasne odredbe preden so sprožili pred sodiščem združenega dela postopek za izplačilo osebnega dohodka in drugih nadomestil. Po 1.odst. 262.čl. ZIP pa je v primeru, ko še ni uveden pravdni ali kakšen drug sodni postopek, za odločitev o predlogu za zavarovanje z začasno odredbo in za samo začasno odredbo krajevno pristojno sodišče, ki bi bilo pristojno za odločitev o predlogu za izvršbo. Zakon o sodiščih združenega dela določa, da sodišča združenega dela ne nastopajo tudi kot izvršilna sodišča, ampak so izvršilna sodišča za odločbe sodišč združenega dela, redna sodišča, ki izvajajo izvršbo po pravilih izvršilnega postopka, če so odločbe sodišča združenega dela primerne za izvršbo (člen 54 Zakona o sodiščih združenega dela). Zato upniki utemeljeno v pritožbi opozarjajo, da je sodišče prve stopnje bilo pristojno za izdajo začasne odredbe po njihovem predlogu ter je pritožbeno sodišče moralo njihovi pritožbi ugoditi in izpodbijani sklep po 1.odst. 380.čl. ZPP v zv. s čl. 14 ZIP razveljaviti ter vrniti zadevo prvostopnemu sodišču v nadaljnji postopek. Dolžnika je s pritožbo napotilo na to razveljavitveno odločbo, saj bo v nadaljevanju postopka moralo sodišče prve stopnje obravnavati njegov ugovor.

 


Zveza:

ZIP člen 262, 262/1, 262, 262/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMzY2OA==