zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

VSK0004996

Odločba:VSK sklep CDn 8000000084/2011
 ECLI:
Sodišče:Višje sodišče v Kopru
Oddelek:Civilni oddelek
Datum seje senata:28.11.2011
Področje:ZEMLJIŠKA KNJIGA
Institut:zaznamba vrstnega reda za pridobitev hipoteke
Zveza:ZZK-1 člen 69.
JEDRO:
Pogoje za zaznambo vrstnega reda za pridobitev hipoteke ureja 69. člen ZZK-1. V drugem odstavku je izrecno predpisano, da mora biti v predlogu za zaznambo vrstnega reda za pridobitev hipoteke naveden najvišji znesek terjatve, ki bo zavarovan s hipoteko.

IZREK:
Pritožba se zavrne in potrdi sklep sodišča prve stopnje.

OBRAZLOŽITEV:
Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje ugovor predlagatelja zoper sklep Okrajnega sodišča v Piranu Dn 1 zavrnilo in potrdilo izpodbijani sklep.
Zoper sklep se pritožuje predlagatelj. Navaja, da je v predlogu navedel vse potrebno. Predlog za zaznambo vrstnega reda za vknjižbo hipoteke na njegovi nepremičnini je vložil po notarju overjenega zemljiškoknjižnega predloga z dne 3.1.2011. Ob overovitvi predloga, ga notar ni opozoril na ev. pomanjkljivost predloga in zato le iz tega razloga ni navedel najvišji znesek terjatve. V ugovoru je ponesrečeno navedel, da najvišji znesek terjatve ni bil znan, v resnici pa je ta znesek 200.000,00 EUR. Meni da bi ga moralo sodišče poučiti o navedeni pomanjkljivosti pri vložitvi predloga oz. kako naj nepopolno vlogo popravi, saj sam ni imel kvalificiranega pooblaščenca.
Pritožba ni utemeljena.
V zemljiškoknjižnem postopku poleg načela formalnosti, velja tudi načelo zakonitosti (legalitete), kjer mora zemljiškoknjižno sodišče po uradni dolžnosti pri odločanju o vpisu ugotoviti, če obstojijo vse predpostavke, ki jih zakon predpisuje za vpis v zemljiško knjigo. V skladu z navedenim načelom sodišče vpis dovoli pod pogoji, da izhaja utemeljenost zahtevka za vpis iz listine, na podlagi katere se z zemljiškoknjižnim predlogom vpis zahteva; da listina po vsebini in drugih lastnostih ustreza pogojem, ki jih ta zakon določa za listine, ki so podlaga za vpis; da je vpis po stanju zemljiške knjige dovoljen; da po stanju zemljiške knjige ne izhaja druga ovira za vpis in če so izpolnjeni drugi pogoji za dovolitev vpisa, ki jo za posamezno vrsto vpisa določa zakon (prvi odstavek 148. člena Zakona o zemljiški knjigi - ZZK-1). Pogoje za zaznambo vrstnega reda za pridobitev hipoteke ureja 69. člen ZZK-1. V drugem odstavku je izrecno predpisano, da mora biti v predlogu za zaznambo vrstnega reda za pridobitev hipoteke naveden najvišji znesek terjatve, ki bo zavarovan s hipoteko. Sodišče prve stopnje je pravilno ugotovilo, da najvišji znesek terjatve v predlogu ni naveden, kar tudi za pritožnika ni sporno, pri čemer sam priznava, da ni navedel najvišjega zneska terjatve in torej ne drži pritožbena trditev, da je v predlogu navedel vse potrebno. Razlog za to (da ga notar na to ni opozoril), v tem zemljiškoknjižnem postopku, ki je strogo formalne narave, ni upošteven. Neutemeljeni so tudi pritožbeni očitki pritožnika, da bi ga moralo zemljiškoknjižno sodišče poučiti o navedeni pomanjkljivosti pri vložitvi predloga. Šlo je namreč za neutemeljen in ne za nepopoln predlog. Zaradi odprave materialnopravnih (vsebinskih) pomanjkljivosti zemljiškoknjižnega predloga, glede na načelo formalnosti v zemljiškoknjižnem postopku (124. člena ZZK-1), sodišče predlagatelja ne poziva na popravo. Predlog, ki ne zadosti pogojem iz 148. in 149. člena ZZK-1, zemljiškoknjižno sodišče zavrne (prim. 151. člen ZZK-1). Ker listina, na podlagi katere se z zemljiškoknjižnim predlogom zahteva vpis, ne vsebuje najvišjega zneska terjatve ter tako niso izpolnjeni zahtevani pogoji za dovolitev predlaganega vpisa, se izkaže, da je odločitev sodišča prve stopnje pravilna.
Pritožbene navedbe o znesku terjatve v višini 200.000,00 EUR so neupoštevne, saj gre za nedovoljene pritožbene novote (prvi odstavek 160. člena ZZK-1).
Iz navedenih razlogov je pritožbeno sodišče neutemeljeno pritožbo zavrnilo in potrdilo sklep sodišča prve stopnje (2. točka drugega odstavka 161. člena ZZK-1).

Pravičnost je temelj kraljestev.
Iustitia est fundamentum regnorum.