Skoči na vsebino
Logotip - Okrožno sodišče v Kopru
Skoči na vsebino
Logotip - Okrožno sodišče v Kopru

Na Dnevu odprtih vrat so se dijaki seznanili z delom sodišča

29.11.2023 / Okrožno sodišče v Kopru

Na Okrožnem sodišču v Kopru smo v sredo, 29. novembra, pripravili Dan odprtih vrat, ki je bil namenjen dijakom Srednje šole Izola. Dijakom smo predstavili delovanje sodišča in nekaj zanimivosti iz zgodovine, ogledali pa so si lahko tudi simulacijo kazenske obravnave. Pod vodstvom okrajne sodnice mag. Bojane Štrukelj skušamo s tem primerom dobre prakse na koprskem sodišču odpreti vrata trajnemu sodelovanju z Srednjimi šolami Koprskega okrožja, predvsem v okviru predmeta Aktivno državljanstvo.

 

Dijake Srednje ekonomsko-poslovne šole Koper sta sprejela predsednica Okrožnega sodišča v Kopru mag. Samanta Nusdorfer in direktor Okrožnega sodišča v Kopru Milan Repovž. V okviru predstavitve sodišča so jih seznanili s kratko zgodovino in pomenom sodišča za okolico. Stavba koprskega sodišča, zgrajena leta 1987, je bila sicer sploh prva v naši državi, ki je bila dejansko namenjena sodišču oziroma sodstvu, medtem ko večina sodišč po Sloveniji še danes obratuje v starejših, nekatera tudi v zgodovinskih stavbah.

IMG_20231129_121136.jpg

Dijake so sprejeli tudi varnostniki, ki so zanje pripravili demonstracijo varnostnega pregleda ob vstopu na sodišče, vključno z uporabo opreme za odkrivanje kovin in posebne rentgenske naprave. V okviru obiska so si dijaki med drugim ogledali tudi prostore zemljiške knjige, kjer jim je vodja zemljiške knjige Barbara Primc z animacijo preko zgodbe predstavila osnovne pravice, ki se vpisujejo v zemljiško knjigo, pa tudi vse listine, ki jih potrebujemo pri tem. Poleg tega jim je prikazala tudi pisave, jezik, ledinska in domača imena domačij v ročni knjigi.

IMG_20231129_121531.jpg

Verjetno najzanimivejši del za dijake je bila simulacija kazenske obravnave, v katero so jih interaktivno vključile sodnice s tematiko vožnje pod vplivom alkohola. Sicer pa se je tudi drugače skušalo dijakom približati delovanje sodišča na zanimiv in dinamičen način, med drugim tako, da so jih skušali vključiti v samo simulacijo, pa tudi preko popestritve dogajanja z ogledom videoposnetka in z reševanjem kviza.

IMG_20231129_111550.jpg