<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sklep II DoR 26/2009

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2009:II.DOR.26.2009
Evidenčna številka:VS0012045
Datum odločbe:15.07.2009
Opravilna številka II.stopnje:VSL I Cp 224/2009
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:dopustitev revizije - plačilo takse za predlog za dopustitev revizije - predlog za oprostitev plačila takse

Jedro

Ker tožnik v določenem roku ni plačal sodne takse za predlog za dopustitev revizije, odločitev o predlogu za oprostitev plačila sodnih taks, vložen po vložitvi predloga za dopustitev revizije, pa na izpolnitev taksne obveznosti za predlog ne more učinkovati, se šteje, da je predlog umaknjen.

Obrazložitev

Ugotovi se, da je predlog umaknjen.

OBRAZLOŽITEV:

1. Sodišče prve stopnje je zavrnilo tožbeni zahtevek za plačilo odškodnine z zahtevanimi zamudnimi obrestmi in tožniku naložilo plačilo toženčevih stroškov postopka.

2. Sodišče druge stopnje je je tožnikovo pritožbo zavrnilo in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje. Odločilo je, da vsaka stranka nosi svoje stroške pritožbenega postopka.

3. Tožnik je zoper sodbo sodišča druge stopnje vložil predlog za dopustitev revizije.

4. Po 105.a členu Zakona o pravdnem postopku (v nadaljevanju ZPP) mora biti ob vložitvi predloga za dopustitev revizije, najkasneje pa v roku, ki ga določi sodišče v nalogu za plačilo sodne takse, plačana sodna taksa. Če v tem roku sodna taksa ni plačana in niso podani pogoji za oprostitev, odlog ali obročno plačilo sodnih taks, se šteje, da je vloga umaknjena.

5. Tožnik je plačilni nalog za plačilo sodne takse, s katerim mu je bilo naloženo, naj sodno takso za predlog, vložen 21. 5. 2009, plača v petnajstih dneh, in v katerem je bil opozorjen na posledice neplačila takse, prejel 26. 5. 2009. Dne 8. 6. 2009 je vložil predlog za oprostitev plačila sodnih taks, sodne takse pa v danem roku ni plačal.

6. Sklep o oprostitvi, odlogu ali obročnem plačilu sodnih taks učinkuje od dne, ko je pri sodišču vložen predlog za oprostitev, odlog ali obročno plačilo, in velja za takse za vse vloge in dejanja, za katere je taksna obveznost nastala tega dne ali kasneje (prvi odstavek 13. člena Zakona o sodnih taksah – v nadaljevanju ZST-1). Ker je taksna obveznost za predlog za dopustitev revizije nastala ob njegovi vložitvi (1. točka drugega odstavka v zvezi s prvim odstavkom 5. člena Zakona o sodnih taksah – v nadaljevanju ZST-1), odločitev o tožnikovem predlogu za oprostitev plačila sodnih taks, vloženem nekaj dni po vložitvi predloga za dopustitev revizije, ne more veljati za taksno obveznost za ta predlog.

7. Ker tožnik takse v določenem roku ni plačal, se šteje, da je predlog umaknil. Predlog za oprostitev plačila sodnih taks bo poslan sodišču prve stopnje, ki je v skladu s prvim odstavkom 12. člena ZST-1 pristojno, da odloči o njem.


Zveza:

ZPP člen 105a.
ZST-1 člen 5, 5/1, 5/2, 5/2-1, 13, 13/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
18.12.2009

Opombe:

P2RvYy02MzY5NQ==