<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sklep III R 68/2004

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2004:III.R.68.2004
Evidenčna številka:VS40746
Datum odločbe:21.12.2004
Področje:PRAVO EVROPSKE UNIJE
Institut:Sodišče Evropskih skupnosti - predhodno vprašanje države članice - predlog stranke - procesne predpostavke - zavrženje predloga

Jedro

Nacionalno sodišče lahko zaprosi Sodišče Evropskih skupnosti, da odloči o predhodnem vprašanju, če se takšno vprašanje postavi v postopku pred njim in če meni, da je odločitev o predhodnem vprašanju nujna za izdajo odločbe v tem postopku, kar pomeni, da je procesna predpostavka dopustnosti izdaje sklepa, s katerim se predhodno vprašanje odstopi v odločanje Sodišču Evropskih skupnosti, da sodišče v zadevi še ni odločilo, oziroma, v konkretnem primeru, da revizijski postopek, v katerem naj bi bila odločitev Vrhovnega sodišča odvisna od rešitve predhodnega vprašanja, še teče.

Izrek

Predlog tožene stranke se zavrže.

Obrazložitev

Vrhovno sodišče Republike Slovenije (revizijsko sodišče) je s sodbo z dne 26.10.2004, opr. št. III Ips 50/2004-4, reviziji tožene stranke delno ugodilo in sodbo sodišča druge stopnje spremenilo tako, da je pritožbi tožene stranke delno ugodilo in sodbo sodišča prve stopnje spremenilo tako, da je tožbeni zahtevek tožeče stranke na plačilo 4,692.416,00 SIT z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 25.2.1994 dalje zavrnilo (1. točka izreka), medtem ko je revizijo v preostalem delu (to je glede plačila 4,638.938,00 SIT z zakonskimi zamudnimi obrestmi od 25.2.1994 do plačila) zavrnilo (2. točka izreka). Pri tem je odločilo, da vsaka stranka krije svoje stroške vsega postopka (3. točka izreka).

Tožena stranka pa je dne 9.11.2004 revizijskemu sodišču predlagala, da Sodišču Evropskih skupnosti postavi predhodni vprašanji oziroma da izda sklep, s katerim naj mu predhodni vprašanji odstopi v odločanje.

Gre za naslednji predhodni vprašanji:

"1. Ali je odločitev sodišča, ki omogoča, da zakonite zamudne obresti tečejo brez omejitve, skladna s predpisi prava EU?

2. Ali je odločitev sodišča, ki dopušča, da se zakonite zamudne obresti brez posebnega zahtevka obračunajo in plačajo tudi od neplačanih in že zapadlih zakonitih zamudnih obresti (obrestovanje zakonitih zamudnih obresti), skladna z enotno ureditvijo prava EU?"

Predlog je prepozen.

(1) Pogodba o ustanovitvi Evropske skupnosti (97/C 340/03 (PES))

določa, da lahko sodišče države članice predhodno vprašanje (iz prvega odstavka 234. člena) predloži v odločanje Sodišču Evropskih skupnosti, če meni, da je treba glede vprašanja sprejeti odločitev, ki mu bo omogočila izreči sodbo (drugi odstavek 234. člena).

(2) Navedeno določbo povzema tudi Zakon o sodiščih (ZS), ki določa, da lahko sodišče izda sklep, s katerim predhodno vprašanje odstopi v odločanje Sodišču Evropskih skupnosti, če je njegova odločba odvisna od predhodne rešitve vprašanja glede razlage oziroma glede veljavnosti ali razlage prava Evropskih skupnosti (prvi odstavek 113.a člena).

(3) Nacionalno sodišče torej lahko zaprosi Sodišče Evropskih skupnosti, da odloči o predhodnem vprašanju, če se takšno vprašanje postavi v postopku pred njim in če meni, da je odločitev o predhodnem vprašanju nujna za izdajo odločbe v tem postopku, kar pomeni, da je procesna predpostavka dopustnosti izdaje sklepa, s katerim se predhodno vprašanje odstopi v odločanje Sodišču Evropskih skupnosti, da sodišče v zadevi še ni odločilo, oziroma, v konkretnem primeru, da revizijski postopek, v katerem naj bi bila odločitev Vrhovnega sodišča odvisna od rešitve predhodnega vprašanja, še teče.

(4) Ker pa je Vrhovno sodišče o reviziji tožene stranke že odločilo, preden je tožena stranka predlagala postavitev predhodnega vprašanja, Vrhovno sodišče predloga tožene stranke za pridobitev predhodne odločbe Sodišča Evropskih skupnosti kot prepoznega ni obravnavalo, temveč ga je zavrglo.


Zveza:

PES člen 234, 234/1, 234/2.ZS člen 113, 113a, 113a/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMTYzMw==