<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sodba III Ips 35/2000

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2001:III.IPS.35.2000
Evidenčna številka:VS40427
Datum odločbe:15.03.2001
Področje:PRAVO DRUŽB
Institut:prenehanje družbe - likvidacija družbe z omejeno odgovornostjo (d.o.o.) po določbah ZGD - opravljanje plačilnega prometa - uporaba določb ZPPSL
Objava v zbirki VSRS:GZ 2000/2001

Jedro

V postopku likvidacije, ki ga opravi d.o.o. sama, se ne uporabi določba 2. stavka 4. odstavka 109. člena ZPPSL.

Izrek

Revizija se zavrne.

Obrazložitev

Glede na prvi odstavek 498. člena ZPP je sodišče izvedlo revizijski postopek po določbah ZPP (1977).

Skupščina tožeče stranke je sprejela sklep o likvidaciji tožeče stranke. Na predlog likvidacijskega upravitelja je tožena stranka odprla likvidacijski žiro račun. Nanj je prenesla sredstva z rednega žiro računa, pa tudi blokado zaradi neporavnanih obveznosti. Tožeča stranka meni, da tožena stranka blokade ne bi smela prenesti na likvidacijski žiro račun. Ker je to storila, je onemogočila izvedbo likvidacijskega postopka, tožeči stranki pa povzročila škodo. Zato zahteva od nje plačilo 37.018.337,50 SIT z obrestmi.

Sodišče prve stopnje je tožbeni zahtevek zavrnilo, pritožbeno sodišče pa je zavrnilo pritožbo tožeče stranke in potrdilo sodbo sodišča prve stopnje.

Sodbo pritožbenega sodišča izpodbija tožeča stranka z revizijo, v kateri navaja, da uveljavlja vse revizijske razloge. Revizijskemu sodišču predlaga, naj jo razveljavi in zadevo vrne sodišču prve stopnje v novo sojenje, oziroma jo ustrezno spremeni.

Revizija je bila vročena Državnemu tožilstvu Republike Slovenije, ki se o njej ni izjavilo, in toženi stranki, ki nanjo ni odgovorila.

Revizija ni utemeljena.

Tožeča stranka navaja v reviziji, da uveljavlja tudi bistvene kršitve določb pravdnega postopka. Pri tem ne pove, katere so to. Glede na 386. člen ZPP bi to morala storiti, ker sicer revizijsko sodišče izpodbijane odločbe glede bistvenih kršitev določb pravdnega postopka ne preizkuša. Po uradni dolžnosti pazi namreč samo na bistvene kršitve določb pravdnega postopka, navedene v 10. točki drugega odstavka 354. člena ZPP. Teh pa ni bilo.

Zahtevek tožeče stranke je odškodninski. Ena od predpostavk odškodninske odgovornosti je škodno dejanje. Škodno dejanje je protipravno dejanje. Tožena stranka bi ravnala protipravno, če bi pri opravljanju plačilnega prometa ravnala v nasprotju z zakonskimi in podzakonskimi predpisi. Kljub obširnim tožbenim in tudi revizijskim navedbam, je edini konkretni očitek tožeče stranke toženi, da glede dovoljenosti blokade likvidacijskega žiro računa ni ravnala po določbah Zakona o prisilni poravnavi, stečaju in likvidaciji (Ur. list RS št. 67/93 do št. 52/99; v nadaljevanju ZPPSL). Ta očitek pa ni utemeljen iz razlogov, ki sta jih navedli že sodišči prve in druge stopnje. Pri tem sta pravilno opozorili (zlasti sodišče prve stopnje) na zakonske in podzakonske predpise, po katerih je tožena stranka smela in tudi morala ravnati tako, kot je. Glede na izrecno revizijsko navedbo, da je srž spora v tem, ali je tožena stranka ravnala pravilno, ker ni upoštevala določb ZPPSL, bo revizijsko sodišče ponovno obrazložilo, zakaj tožeča stranka nima prav.

Po tretjem odstavku 1. člena ZPPSL izvede likvidacijo sodišče, kadar zakon tako izrecno določa, in takrat, kadar zakon ne določa, kdo jo izvede. Izvede pa jo po določbah tega zakona, to je ZPPSL.

Kako izvede likvidacijo sodišče, določa ZPPSL v 176. do 183. členu. Pri tem določi v prvem odstavku 182. člena, da se določbe ZPPSL, ki se nanašajo na stečajni postopek, smiselno uporabljajo tudi v likvidacijskem postopku, če ZPPSL ne določa drugače. Morebitne drugačne določbe za izvedbo likvidacijskega postopka od tistih, ki urejajo stečajni postopek, so v 176. do 183. členu ZPPSL.

V določbah ZPPSL, ki urejajo likvidacijo, ni določb, ki bi urejale plačilni promet preko žiro računa osebe, zoper katero vodi sodišče likvidacijski postopek. Zato je treba v takšnih likvidacijskih postopkih smiselno uporabiti določbe ZPPSL, ki urejajo stečajni postopek. Med te spadajo tudi 111. člen ZPPSL, pa tudi 109. člen ZPPSL. Ta v 2. stavku četrtega odstavka (smiselno za likvidacijski postopek) določa, da ne sme organizacija, ki opravlja za osebo v likvidacijskem postopku posle plačilnega prometa, od prejema obvestila likvidacijskega upravitelja o začetku likvidacijskega postopka izvrševati iz njenih računov nobenih plačil.

Že iz tožbenih navedb izhaja, da gre pri tožeči stranki za prenehanje iz razloga, navedenega v 2. alinei prvega odstavka 455. člena Zakona o gospodarskih družbah (Ur. list RS št. 30/93...6/99; v nadaljevanju:

ZGD). V 456. členu določa ZGD, da se (tudi) za postopek likvidacije družbe z omejeno odgovornostjo smiselno uporabljajo določbe ZGD o delniški družbi.

Razlogu prenehanja družbe z omejeno odgovornostjo iz 2. alinee prvega odstavka 455. člena ZGD odgovarja razlog prenehanja delniške družbe iz 2. alinee prvega odstavka 371. člena ZGD. Postopek za svojo likvidacijo iz omenjenega razloga opravi delniška družba sama. Tako določa prvi odstavek 373. člena ZGD. Smiselna uporaba te določbe za družbo z omejeno odgovornostjo pove, da tudi ta opravi sama postopek za svojo likvidacijo, če preneha iz razloga, navedenega v 2. alinei prvega odstavka 455. člena ZGD.

Likvidacijski postopek, ki ga izvede sama, izvede družba izključno samo po določbah ZGD. V njem ni določb, ki bi ustrezale 111. oziroma 109. členu ZPPSL. Ker pa se določbe ZPPSL, ki urejajo stečajni postopek, smiselno uporabljajo samo v likvidacijskih postopkih, ki jih vodi sodišče, kot je obrazloženo že zgoraj, določb 109. in 111. člena ZPPSL ni mogoče uporabiti v likvidacijskih postopkih, ki jih izvajajo družbe same.

Glede na navedeno v ravnanju tožene stranke ni bilo protipravnosti. Škodnega dejanja zato ni. S tem najmanj ena od predpostavk odškodninske odgovornosti ni izpolnjena. To pa zadostuje za zavrnitev tožbenega zahtevka.

Iz povedanega izhaja, da uveljavljani revizijski razlog ni podan. Ker sta sodišči druge in prve stopnje tudi sicer materialno pravo pravilno uporabili, revizija ni utemeljena. Zato jo je revizijsko sodišče na podlagi 393. člena ZPP zavrnilo.


Zveza:

ZGD člen 373, 455, 455/1-2, 456. ZPPSL člen 1, 1/3, 109, 109/4, 182, 182/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
24.09.2014

Opombe:

P2RvYy0zMTMxNA==