<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sklep VIII Ips 216/2000

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Delovno-socialni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2001:VIII.IPS.216.2000
Evidenčna številka:VS31385
Datum odločbe:24.04.2001
Področje:POKOJNINSKO ZAVAROVANJE - CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:pravice iz pokojninskega zavarovanja - sodni postopek - revizija - rok - pravočasnost revizije

Jedro

Ker je revident vložil revizijo zoper sodbo Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani pri toženi stranki, ki je revizijo sicer odstopila pristojnemu sodišču, vendar po poteku 30 dnevnega roka in ker je tudi "pripis na tožbo" prispel na sodišče po poteku 30 dnevnega roka je sodišče prve stopnje pravilno in v skladu z veljavnimi predpisi revizijo zavrglo kot prepozno vloženo.

Izrek

Revizija se zavrne.

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je s sklepom zavrglo tožnikovo revizijo, ker je ugotovilo, da je na sodišče prispela po poteku roka določenega za vložitev revizije.

Z izpodbijanim sklepom je sodišče druge stopnje pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno in potrdilo sklep sodišča prve stopnje.

Tožnik je vložil laično revizijo zoper citirani sklep. Navajal je, da je sodišče s svojim sklepom kršilo njegove človekove pravice, ker roka za vložitev revizije ni zamudil. Ne soglaša z odločitvami organov Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje niti s postopkom v zvezi z njegovo revizijo. Zato vztraja pri navedbah v vloženi reviziji.

Revizija je bila v skladu z določbo 375. člena zakona o pravdnem postopku (ZPP - Uradni list RS, št. 26/99) vročena toženi stranki, ki na revizijo ni odgovorila, in Državnemu tožilstvu, ki se o njej ni izjavilo.

Revizija ni utemeljena.

Revizija je izredno, nesuspenzivno, devolutivno, dvostransko in samostojno pravno sredstvo proti pravnomočnim odločbam sodišč druge stopnje. Zato revizijsko sodišče izpodbijano sodbo preizkusi le v delu, ki se izpodbija z revizijo in v mejah razlogov, ki so v njej navedeni, po uradni dolžnosti pazi le na pravilno uporabo materialnega prava (371. člen ZPP).

Treba je ugotavljati, ali je bila revizija, ki je prispela na sodišče 10.2.2000 in dopolnitev z dne 18.2.2000, glede na ustrezne določbe zakona o delovnih in socialnih sodiščih (ZDSS - Uradni list RS, št. 19/94) ob istočasnem upoštevanju določb ZPP, vložena pravočasno ali ne. ZDSS v prvem odstavku 21. člena določa, da je dovoljena revizija v delovnih in socialnih sporih zoper pravnomočno sodbo, izdano na drugi stopnji, če ta zakon ne določa drugače. V prvem odstavku 367. člena ZPP je določeno, da je revizijo možno vložiti samo v tridesetih dneh od vročitve prepisa sodbe, v 373. členu ZPP pa je določba, da se revizija vloži pri sodišču, ki je izreklo sodbo sodišča prve stopnje.

Ker je revident vložil revizijo zoper sodbo Višjega delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, opr. št. Psp 41/99-12 z dne 16.12.1999 (revident je sodbo prejel 10.1.2000) pri toženi stranki, ki je revizijo sicer odstopila pristojnemu sodišču, vendar po poteku 30 dnevnega roka (sodišče jo je prejelo dne 10.2.2000) in ker je tudi "pripis na tožbo z dne 12.1.2000" prispel na sodišče po poteku 30 dnevnega roka (dne 21.2.2000), je sodišče prve stopnje pravilno in v skladu z veljavnimi predpisi revizijo zavrglo kot prepozno vloženo. Zato je pravilen in v skladu z veljavnimi prepisi tudi v reviziji izpodbijani sklep.

Sodišče je zato v skladu z določbo 378. člena ZPP revizijo zavrnilo kot neutemeljno.


Zveza:

ZPP člen 367, 367/1, 378. ZDSS člen 21, 21/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0yODg3Nw==