<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sklep VIII R 8/99

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Delovno-socialni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:1999:VIII.R.8.99
Evidenčna številka:VS30891
Datum odločbe:19.05.1999
Področje:POKOJNINSKO ZAVAROVANJE - CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:plačilo neizplačanih akontacij vojaških pokojnin - stvarna pristojnost

Jedro

Pri realizaciji ustavnega zakona oziroma odloka ne gre za spore o sami pravici do in iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, bi bilo lahko vprašljivo, ali je za odločanje o teh sporih pristojno socialno sodišče, saj to lahko odloča samo v sporih, ki so kot socialni spori izrecno določeni v ZDSS. Vendar bi v spornem primeru morebitna drugačna pristojnost lahko vplivala na ustavno pravico enakega varstva pravic (22. člen ustave RS). Zato je za odločanje o tem, ali tožniku pripada zahtevano zaostalo izplačilo akontacij vojaških pokojnin, glede na določbe ustavnega zakona in odloka, stvarno pristojno specializirano socialno sodišče.

Izrek

Za odločanje v tej zadevi je stvarno pristojno Delovno in socialno sodišče v Ljubljani.

Obrazložitev

Tožnik je pred Okrožnim sodiščem dne 19.6.1997 proti toženima strankama vložil tožbo zaradi plačila dolga v znesku 1,500.000,00 SIT s pp. V tožbi je navedel, da sicer uveljavlja izplačilo zaostalih pokojnin za čas od 1.6.1994 do 31.12.1994, vendar ne kot socialno dajatev, ampak kot obligacijsko terjatev po določbi 1004. člena ZOR.

Okrožno sodišče je zaradi določbe 99. člena zakona o sodiščih s sklepom opr. št. II R 101/97 z dne 20.6.1997 sklenilo, da ni stvarno pristojno za reševanje sporne zadeve in da se zadeva odstopi Okrajnemu sodišču v pristojno reševanje.

Okrajno sodišče pristojnosti ni sprejelo, zato je v skladu z določbo prvega odstavka 22. člena člena zakona o pravdnem postopku (ZPP - Uradni list SFRJ, št. 4/77 do 35/91 in Uradni list RS, št. 55/92 in 19/94) pričelo spor o pristojnosti. V spornem primeru gre po mnenju tega sodišča za spor, ki spada glede na določbe 5. člena zakona o delovnih in socialnih sodiščih (ZDSS - Uradni list RS, št. 19/94) v pristojnost specializiranega socialnega sodišča. Zato je zadevo odstopilo v reševanje Višjemu sodišču, ki jo je nato glede na določbo 5. točke 106. člena zakona o sodiščih (ZS - Uradni list RS, št. 19/94 in 54/95), odstopilo v pristojno reševanje Vrhovnemu sodišču Republike Slovenije.

Za odločanje v sporni zadevi je stvarno pristojno Delovno in socialno sodišče v Ljubljani.

Po določbi 1. točke prvega odstavka 5. člena ZDSS so socialna sodišča pristojna odločati v sporih o pravici do in iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Ker tožnik uveljavlja od toženih strank plačilo neizplačanih pokojnin v drugi polovici leta 1994, je temelj zahtevka vezan na priznanje pravice do (vojaške) pokojnine in kasneje izplačila akontacije vojaške pokojnine. Čeprav gre za zaostale dajatve, tak spor ne more biti civilen spor, ki se rešuje po določbah zakona o obligacijskih razmerjih, kot to navaja tožnik, ampak gre v bistvu za spor (čeprav ne o pravici) iz pokojninskega zavarovanja in prevzem obveznosti v zvezi s tem s strani Republike Slovenije. Pri odločanju o utemeljenosti zahtevka mora biti položaj tožnika izenačen s položajem drugih udeležencev v podobnih sporih.

Tožnik uveljavlja zaostalo plačilo na podlagi 18. člena ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Ustavni zakon - Uradni list RS, št. 1/91-I in 45/I/94), ki je konkretiziran v odloku o izplačevanju akontacije vojaških pokojnin (Odlok - Uradni list RS, št. 4/92). Po tem odloku je s 1.11.1991 Republika Slovenija prevzela izplačevanje pokojnin in drugih dajatev, ki so jih na podlagi predpisov o pokojninskem in invalidskem zavarovanju vojaških zavarovancev pridobili upravičenci, državljani Republike Slovenije. V odloku je določeno, da odmeri in izplačuje akontacije vojaških pokojnin (določba 6. člena) Skupnost (Zavod) pokojninskega in invalidskega zavarovanja Slovenije. Ker pri realizaciji ustavnega zakona oziroma odloka ne gre za spore o sami pravici do in iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, bi bilo lahko vprašljivo, ali je za odločanje o teh sporih pristojno socialno sodišče, saj to lahko odloča samo v sporih, ki so kot socialni spori izrecno določeni v ZDSS. Vendar bi v spornem primeru morebitna drugačna pristojnost lahko vplivala na ustavno pravico enakega varstva pravic (22. člen ustave RS). Zato je za odločanje o tem, ali tožniku pripada zahtevano zaostalo izplačilo akontacij vojaških pokojnin, glede na določbe ustavnega zakona in odloka, stvarno pristojno specializirano socialno sodišče.

Zato je ob upoštevanju določb 23. in 33. člena ZPP Vrhovno sodišče Republike Slovenije sklenilo, da je za odločanje v tem sporu stvarno pristojno Delovno in socialno sodišče.

Določbe ZPP je sodišče uporabilo smiselno kot predpise Republike Slovenije po določbi prvega odstavka 4. člena ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I in 45/I/94).


Zveza:

ZPP (1977) člen 23, 33. ZDSS člen 5, 5/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0yODM4NQ==