<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sodba I Ips 37/2001

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Kazenski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2001:I.IPS.37.2001
Evidenčna številka:VS21028
Datum odločbe:05.04.2001
Področje:POPRAVA KRIVIC
Institut:vojaška kazniva dejanja - sovražno govorjenje o vojski

Jedro

Ker obsojenec ni napadel v 16. členu Zakona o vojaških kaznivih dejanjih navedenih kazenskopravnih varovanih objektov, to pa so bile oborožene sile FLRJ ter oblastni organi in ustanove FLRJ, niso bili podani znaki kaznivega dejanja po navedenem členu.

Izrek

Zahtevi vrhovnega državnega tožilca Republike Slovenije za varstvo zakonitosti se ugodi in se pravnomočna sodba Vojaškega sodišča v Ljubljani z dne 22.7.1950 v zvezi s sodbo Vrhovnega vojaškega sodišča v Beogradu z dne 27.9.1950 spremeni tako, da se obs. S.M. na podlagi 1. točke 358. člena Zakona o kazenskem postopku (ZKP)

oprosti obtožbe,

da je meseca aprila 1950 pred A.K. in njegovo ženo sovražno govoril proti zadružni politiki in ukrepom ljudske oblasti s tem, da je izjavil: " Vidiš, danes hočejo formirati delovne zadruge, na drugi strani na ekonomiji pri C. pa živijo delavci na karte, da bo v kakšnem letu nastala lakota, kmetje govorijo, da bo prišlo do preobrata in da bodo prišli Amerikanci, ki bodo vse komuniste pobili, najbolje je zato čimprej oditi iz armade, da naše oblasti delajo svinjarijo zoper kmete, zaradi česar so kmetje zaradi takih postopkov proti sedanjosti, da mora zaradi velikega odkupa mesa in žita priti do sprememb, ker tako ne more ostati ter da lahko zaradi takih napak naših oblasti pride do upora kmetov, takrat pa bo vrag vzel državo,

ter da je s tem storil kaznivo dejanje sovražnega govorjenja o vojski po 16. členu ZVKD.

Po 1. odstavku 96. člena ZKP obremenjujejo stroški kazenskega postopka iz 1. do 5. točke 2. odstavka 92. člena ZKP ter potrebni izdatki obs. S.M. proračun.

Obrazložitev

Z uvodoma navedeno pravnomočno sodbo je bil obs. S.M. spoznan za krivega kaznivega dejanja sovražnega govorjenja o vojski po 16. členu Zakona o vojaških kaznivih dejanjih (ZVKD) in obsojen na 2 leti zapora ter na izgubo čina starejšega vodnika. V izrečeno kazen mu je bil vštet preiskovalni zapor od 4.5.1950 dalje. Iz spisa je razvidno, da je bil na podlagi ukaza Predsedstva ljudske skupščine FLRJ z dne 31.12.1951 dne 6.1.1952 odpuščen s prestajanja kazni.

Vrhovni državni tožilec Republike Slovenije je zoper navedeno pravnomočno sodbo vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, v kateri uveljavlja kršitev kazenskega zakona, zato ker v dejanju, katerega je bil obs. S.M. spoznan za krivega, niso bili podani znaki kaznivega dejanja po 16. členu ZVKD. Predlaga, da Vrhovno sodišče pravnomočno sodbo spremeni tako, da obs. S.M. na podlagi 1. točke 358. člena ZKP oprosti obtožbe.

Zahteva za varstvo zakonitosti je bila Vrhovnemu sodišču predložena dne 31.1.2001, na zahtevo za varstvo zakonitosti, ki je bila obsojencu v skladu z določilom 2. odstavka 423. člena ZKP zaradi odgovora vročena dne 10.2.2001, obs. S.M. ni odgovoril.

Zahteva za varstvo zakonitosti je utemeljena.

Kaznivo dejanje sovražnega govorjenja o vojski po 16. členu ZVKD je storila vojaška oseba, ki je v službi ali izven nje govorila proti oboroženim silam FLRJ ali njenim ustanovam ali proti Federativni ljudski republiki Jugoslaviji, njeni neodvisnosti ali njeni družbeni in ustavni ureditvi.

Potrebno je pritrditi stališču, izraženem v zahtevi za varstvo zakonitosti, da v dejanju obs. S.M. oziroma v njegovih izjavah A.K.-ju in ženi le-tega niso podani znaki kaznivega dejanja po 16. členu ZVKD. Objekt kazenskopravnega varstva po navedenem določilu so bile oborožene sile FLRJ ter oblastni organi in ustanove FLRJ, obsojenec pa z govorjenjem, kot je opisano v izreku pravnomočne sodbe, ni napadel v določilu 16. člena ZVKD navedenih kazenskopravno varovanih objektov. Ker v dejanju obs. S.M. niso bili podani znaki kaznivega dejanja po 16. členu ZVKD, katerega je bil spoznan za krivega, je bil s pravnomočno sodbo kršen kazenski zakon na njegovo škodo. Zato je Vrhovno sodišče zahtevi za varstvo zakonitosti ugodilo in pravnomočno sodbo spremenilo tako, da je obs. S.M. na podlagi 1. točke 358. člena ZKP oprostilo obtožbe, da je storil kaznivo dejanje sovražnega govorjenja o vojski po 16. členu ZVKD.

Izrek o stroških kazenskega postopka temelji na določilu 98.a člena v zvezi s 1. odstavkom 96. člena ZKP.


Zveza:

Zakon o vojaških kaznivih dejanjih člen 16.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0yMzgyOA==