<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sodba I Ips 259/96

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Kazenski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:1997:I.IPS.259.96
Evidenčna številka:VS20716
Datum odločbe:06.11.1997
Področje:POPRAVA KRIVIC
Institut:kazniva dejanja zoper ljudstvo in državo - sovražna propaganda

Jedro

Poziv na nasilno rušenje obstoječe državne ureditve je bil konstitutivni element kaznivega dejanja po 1.tč. 9.čl. ZKLD in v primeru, da ta ni bil podan, tudi ni moglo biti podano kaznivo dejanje po navedenem členu.

Izrek

Zahtevi za varstvo zakonitosti obsojenega J.S. se ugodi in se pravnomočna sodba Vojaškega sodišča v Mostarju z dne 14.6.1949 spremeni tako, da se obsojenec iz razloga po 1. točki 358. člena Zakona o kazenskem postopku (ZKP)

o p r o s t i o b t o ž b e,

da je širil sovražno propagadno med borci enote, govoreč, da ne bo pisal domov, naj stopijo v delovno zadrugo, da ni res, da nas ZSSR in države ljudske demokracije klevetajo,

s čimer naj bi storil kaznivo dejanje po 1. odstavku 9. člena ZKLD.

Stroški kazenskega postopka obremenjujejo proračun.

Obrazložitev

J.S. je bil s sodbo Vojaškega sodišča v Mostarju z dne 14.6.1949 spoznan za krivega kaznivega dejanja po 1. odstavku 9. člena ZKLD in mu je bila izrečena kazen tri (3) leta in šest (6) mesecev zapora. Iz potrdila o prestajanju kazni Zavoda za prestajanje kazni (kazensko popravni dom Z.) z dne 6.2.1996 je razvidno, da je obsojenec kazen prestajal v času od 9.5.1949 do 9.5.1953. Obsojenec je dne 16.8.1986 zoper navedeno pravnomočno sodbo vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je dopolnil z vlogo dne 26.8.1996. Vložnik poleg navedb, s katerimi izpodbija pravilnost ugotovljenega dejanskega stanja, uveljavlja razlog iz 1. točke 1. odstavka 420. člena ZKP in predlaga naj vrhovno sodišče sodbo spremeni tako, da ga oprosti obtožbe.

Vrhovna državna tožilka Z.C. v odgovoru, podanim v skladu z 2.

odstavkom 423. člena ZKP meni, da je zahteva utemeljena in predlaga spremembo izpodbijane sodbe tako, da se obsojeni oprosti obtožbe.

Zahteva za varstvo zakonitosti je utemeljena.

Iz izreka obnovljene sodbe Vojaškega sodišča v Mostarju sledi, da je bil obsojenec spoznan za krivega kaznivega dejanja po 1. odstavku 9. člena ZKLD, ker je širil sovražno propagando med borci enote, govoreč, da ne bo pisal domov, naj stopijo v delovno zadrugo, da ni res, da nas ZSSR in države ljudske demokracije klevetajo. Takšen opis dejanja izhaja tudi iz že navedenega potrdila o prestajanju kazni in pa iz zaslišanja obsojenca, ki ga je opravilo Okrožno sodišče v Ljubljani v postopku za obnovo kazenskega spisa, ki je tekel na podlagi sklepa navedenega sodišča z dne 7.11.1996.

Kaznivo dejanje po 1. točki 9. člena ZKLD je bilo lahko storjeno s propagando ali organizacijo, ki je vsebovala poziv na nasilno rušenje obstoječe državne ureditve. Poziv na nasilno rušenje je bil torej konstitutivni element tega kaznivega dejanja in v primeru, da ta element ni bil podan, tudi ni moglo biti podano kaznivo dejanje po navedenem členu.

Iz opisa dejanja v izreku izpodbijane sodbe ni navedeno, da naj bi obsojenčevo ravnanje, v kolikor ga je sploh moč šteti za propagadno, vsebovalo poziv na nasilno rušenje obstoječe državne ureditve in zato njegovo ravnanje ni predstavljalo uresničitve kaznivega dejanja po 1. odstavku 9. člena ZKLD. Na podlagi takšne ugotovitve je vrhovno sodišče v skladu z pooblastilom iz 1. odstavka 426. člena ZKP izpodbijano sodbo spremenilo tako, da je obsojenca po 1. točki 358. člena ZKP oprostilo obtožbe.

Izrek o stroških kazenskega postopka temelji na določilu 1. odstavka 96. člena ZKP.


Zveza:

Zakon o kaznivih dejanjih zoper ljudstvo in državo (ZKLD) člen 9, 9/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0yMzUxNg==