<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sodba I Ips 103/97

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Kazenski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:1999:I.IPS.103.97
Evidenčna številka:VS20688
Datum odločbe:19.11.1999
Področje:POPRAVA KRIVIC
Institut:kazniva dejanja zoper ljudstvo in državo - sovražna propaganda

Jedro

Samo politično delovanje - propaganda proti narodnoosvobodilni borbi, brez opredelitve ravnanj iz 9.tč. 3.čl. ZKLD, ko je zgolj pavšalno navedeno, da je vršila propagando zoper narodnoosvobodilno gibanje, ne predstavlja kaznivega dejanja po 9.tč. 3.čl. ZKLD. Prav tako zgolj članstvo v nekem društvu, brez konkretizacije ravnanja, ne predstavlja dejanskega stanu navedenega kaznivega dejanja.

Izrek

Zahtevi vrhovnega državnega tožilca, vloženi v korist obsojene D.P., za varstvo zakonitosti se ugodi in se glede te obsojenke pravnomočna sodba Okrožnega sodišča v Ljubljani z dne 17.12.1945 spremeni tako, da se obsojena D.P. po 1. točki 358. člena Zakona o kazenskem postopku (ZKP)

oprosti obtožbe,

da je bila ves čas okupacije članica najprej Slovenske dijaške zveze in nato Akademskega društva Straža in kot taka vršila propagando proti narodnoosvobodilni borbi, tedaj s propagando podpirala tujo državo, ki je bila v vojni z Jugoslavijo, s čimer naj bi storila kaznivo dejanje po 9. točki 3. člena ZKLD.

Stroški kazenskega postopka v tem delu spremenjene pravnomočne sodbe obremenjujejo proračun.

Obrazložitev

Z uvodoma navedeno pravnomočno sodbo je bilo obsojenih 7 oseb, med njimi D.P., ki so bile spoznane za krive kaznivega dejanja (zločinstva) po 9. točki 3. člena ZKND. Dejanje obsojene P.D., opisano v izreku te sodbe (Vrhovnega sodišča) je bilo navedeno v izreku o krivdi prvostopne pravnomočne sodbe pod točko "ad 3)".

Obsojena D.P. je bila kaznovana po 4. členu z uporabo 18. člena ZKLD v zvezi s 16. členom Uredbe o vojaških sodiščih in smiselno uporabo Zakona o vrstah kazni na 2 leti odvzema svobode s prisilnim delom, 5 let izgube političnih pravic po 5. členu Zakona o vrstah kazni točka a), b) in c), na povprečnino v znesku 500,00 din, ki se izreče za neizterljivo in na stroške postopanja in izvršitve kazni. V izrečeno kazen ji je bil vštet "zapor" od 29.6.1945 do 17.12.1945.

Zoper to pravnomočno sodbo je vrhovni državni tožilec B.Š. na pobudo zagovornice obsojenke D.P., odvetnice J.M., dne 12.2.1997 vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, dopolnjeno oziroma popravljeno dne 30.6.1999, ker je bila obsojena za dejanje, ki ni imelo znakov kaznivega dejanja. Vložnik navaja, da je kaznivo dejanje po 9. točki 3. člena ZKLD, in sicer tisto obliko, ki jo je sodišče uporabilo pri obsojenki, storil državljan Jugoslavije, ki je kakorkoli podpiral tujo državo, ki je bila v vojni z Jugoslavijo. V opisu dejanja kakršnega vsebuje krivdorek, je bilo navedeno le, da je bila obsojenka članica Slovenske dijaške zveze in nato Akademskega društva Straža in je kot taka vršila propagando proti narodnoosvobodilni borbi, s čimer naj bi podpirala tujo državo, ki je bila v vojni z Jugoslavijo. Iz takega opisa ne izhaja nobeno dejstvo in okoliščina, ki bi kazala na to, da je obsojenka podpirala tujo državo, samo članstvo in nedoločna navedba o propagandi nimata znakov kaznivega dejanja po 9. točki 3. člena ZKND, saj samo članstvo v katoliških organizacijah ne nakazuje nobene podpore tujim državam. Zaradi povedanega vrhovni državni tožilec predlaga spremembo pravnomočne sodbe tako, da se D.P. oprosti obtožbe.

Zahteva za varstvo zakonitosti je utemeljena.

Pravnomočno sodbo je bilo spremeniti v obsegu kot je razviden iz izreka te sodbe, pri čemer je bila pravnomočna sodba glede soobsojenk že spremenjena s sodbama Vrhovnega sodišča Republike Slovenije z dne 23.10.1996 in z dne 23.6.1999.

Kaznivo dejanje po 9. točki 3. člena ZKLD je storil državljan Jugoslavije, "ki si prizadeva pridobiti kako tujo državo za vojno proti svoji domovini ali za oboroženo intervencijo, za gospodarsko vojno, za zaplembo imovine Demokratske federativne Jugoslavije ali njenih državljanov, za prekinitev diplomatskih odnošajev, za odpoved mednarodnih pogodb, ali za vmešavanje v notranje zadeve svoje domovine, ali kakorkoli podpira kako tujo državo, ki je v vojni z Jugoslavijo."

Po oceni Vrhovnega sodišča opis dejanja, za katerega je bila obsojena D.P. spoznana za krivo, nima zakonskih znakov kaznivega dejanja po 9. točki 3. člena ZKLD. Obsojenka naj bi podpirala tujo državo, ki je bila v vojni z Jugoslavijo s tem, da je bila ves čas okupacije članica najprej Slovenske dijaške zveze in nato Akademskega društva Straža in kot taka vršila propagando proti narodnoosvobodilni borbi, tedaj s propagando podpirala tujo državo, ki je bila v vojni z Jugoslavijo. Navedeni opis očita obsojenki članstvo v Slovenski dijaški zvezi in Akademskem društvu Straža ter propagandno dejavnost proti narodnoosvobodilni borbi. Pri tem pa v krivdoreku pravnomočne sodbe ni navedeno za katero tujo državo, ki je bila v vojni z Jugoslavijo, gre, niti ni opredeljena vsebina ravnanja navedene obsojenke v korist kake tuje države. Samo politično delovanje -

propaganda proti narodnoosvobodilni borbi, brez opredelitve ravnanj iz 9. točke 3.čl. ZKLD, ko je zgolj pavšalno navedeno, da je vršila propagando zoper narodnoosvobodilno gibanje, ne predstavlja kaznivega dejanja po 9. točki 3. člena ZKLD. Prav tako zgolj članstvo v nekem društvu, brez konkretizacije ravnanja, ne predstavlja dejanskega stanu navedenega kaznivega dejanja. Obsojenki se v napadeni pravnomočni sodbi ne očita nobeno izvršitveno dejanje iz 9. točke 3. člena ZKLD. Glede na svoje politično prepričanje in organiziranost je očitno le, da je bila obsojena D.P. nasprotnica NOB.

Po navedenem je utemeljena trditev v zahtevi za varstvo zakonitosti, da dejanje, za katero je bila D.P. spoznana za krivo v krivdoreku izpodbijane sodbe pod "ad 3)", ni imelo zakonskih znakov kaznivega dejanja po ZKLD. Zato je Vrhovno sodišče zahtevi vrhovnega tožilca glede D.P. ugodilo in izpodbijano sodbo v tem delu spremenilo tako, da je navedeno obsojenko oprostilo obtožbe (1. odstavek 426. člena ZKP).

Izrek o stroških kazenskega postopka je posledica izrečene oprostilne sodbe (1. odstavek 96. člena ZKP).


Zveza:

Zakon o kaznivih dejanjih zoper ljudstvo in državo (ZKLD) člen 3, 3-9.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0yMzQ4OA==