zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

 • Zemljiška knjiga

 • COVL - izvršba

 • Izračun zamudnih obresti

 • Obravnave

 • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Na naših spletnih straneh uporabljamo naslednje vrste piškotkov:
 • Sejni piškotki (sodisce_utf8): služijo za shranjevanje začasnih informacij.
 • Google Analytics (__utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv):služijo za anonimno zbiranje podatkov in poročanje o uporabi spletišča brez prepoznavanja posameznih obiskovalcev.
 • hideECLI : piškotek beleži, ali se pri dokumentih sodne prakse prikazuje identifikator ECLI.
 • __stid, __uset: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, ki doda možnost uporabe družbenih omrežij.
 • UID, UIDR: te piškotke nastavi vtičnik iz sharethis.com, in so povezani s scorecardresearch.com ki meri število uporabnikov sharethis.com vtičnika.
 • important-automatic, important-stuff-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikaza pomembnih sporočil.
 • help-show: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja pomoči.
 • system-messages-seen: piškotek zabeleži izbiro glede samodejnega prikazovanja sistemskim obvestil.
 • YouTube (PREF, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC,..): služjo za beleženje stastisike ogledov, za sledenje preferenc uporabnikov in za razvrščanje oglasov povezanih z YouTube posnetki.
 • Google prevodi (PREF): služjo za beleženje, kako se vtičnik uporablja.


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

VS0015966

Odločba:Sklep Cp 2/2013
 ECLI:
Oddelek:Civilni oddelek
Datum seje senata:21.02.2013
Področje:MEDNARODNO ZASEBNO PRAVO – ARBITRAŽNO PRAVO – CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:priznanje tuje arbitražne odločbe – pravica do izjave v postopku – bistvena kršitev določb pravdnega postopka
Zveza:ZPP člen 339, 339/2-8. ZArbit člen 42.
JEDRO:
Ker se sodišče ni izreklo o navedbah nasprotnega udeleženca v odgovoru na predlog za priznanje tuje arbitražne odločbe, je kršilo njegovo pravico do izjave.

IZREK:
Pritožba se ugodi, izpodbijani sklep se razveljavi in zadeva vrne sodišču prve stopnje v nov postopek.

Odločitev o pritožbenih stroških se pridrži za končno odločbo.

OBRAZLOŽITEV:
1. Sodišče prve stopnje je odločilo, da se prizna arbitražna odločba Britanskega združenja za kavo, št. ... z dne 13. 8. 2010, ki je postala dokončna z iztekom 30-dnevnega roka po objavi odločbe 27. 8. 2010, in s katero je bilo odločeno, da je nasprotni udeleženec dolžan plačati predlagatelju 69.486,10 USD ter znesek 100 GBP za imenovanje razsodnika, skupaj s 6 % obrestmi od 30. 12. 2009.

2. Zoper navedeni sklep je nasprotni udeleženec vložil pritožbo. Uveljavlja vse pritožbene razloge in predlaga razveljavitev izpodbijanega sklepa in vrnitev zadeve sodišču prve stopnje v novo odločanje. Navaja, da je zmotna navedba sodišča prve stopnje, da odgovor nasprotnega udeleženca na predlog za priznanje tuje arbitražne odločbe ni bil podan. Odgovor je bil vložen pravočasno pri pristojnem sodišču, in sicer dne 22. 2. 2012. Nasprotni udeleženec se je torej o predlogu predlagatelja pravočasno izjavil in bi njegov odgovor sodišče moralo upoštevati. Če se odgovor ne nahaja v spisu, kjer bi moral biti, predlaga, da sodišče opravi poizvedbo o oddani poštni številki dne 22. 2. 2012 pod št. RA 269583519 pri Pošti Slovenija v Žalcu. Sodišču prve stopnje očita kršitev 8. točke drugega odstavka 339. člena Zakona o pravdnem postopku (v nadaljevanju ZPP). V nadaljevanju pritožnik niza razloge, ki po njegovem mnenju onemogočajo priznanje zadevne arbitražne odločbe.

3. Pritožba je bila vročena predlagatelju, ki je nanjo odgovoril in predlagal njeno zavrnitev.

4. Pritožba je utemeljena.

5. Pritrditi je treba pritožniku, da je bil njegov odgovor na predlog za priznanje tuje arbitražne odločbe podan pravočasno, in sicer je k pristojnemu sodišču prispel dne 22. 2. 2012, kar je razvidno iz list. št. 27-29 spisa. Ker je sodišče s tem, ko se o njegovih navedbah ni izreklo, kršilo pravico nasprotnega udeleženca do izjave, je podana kršitev iz 8. točke drugega odstavka 339. člena ZPP.

6. Pritožbeno sodišče je zato odločilo, kot je razvidno iz izreka tega sklepa (tretji odstavek 9. člena Zakona o arbitraži v zvezi s 37. členom Zakona o nepravdnem postopku ter v zvezi s tretjo točko 365. člena, prvim odstavkom 366. in prvim odstavkom 354. člena ZPP). Sodišče prve stopnje se bo moralo v novem postopku opredeliti do navedb nasprotnega udeleženca v odgovoru na predlog.

7. Odločitev o pritožbenih stroških temelji na tretjem odstavku 165. člena ZPP.

Prevara in pravica nikoli ne bivata skupaj.
Fraus et ius numquam cohabitant.