<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sodba I Up 754/2001

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Upravni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2003:I.UP.754.2001
Evidenčna številka:VS15418
Datum odločbe:04.07.2003
Področje:POPRAVA KRIVIC
Institut:upravičena oseba za vložitev zahteve

Jedro

Sestra po pokojnem bratu kot bivšem političnem zaporniku ni upravičena oseba za vložitev zahteve.

Izrek

Pritožba se zavrne in se potrdi sodba Upravnega sodišča Republike Slovenije, Ljubljana, št. U 1514/99-13 z dne 13.6.2001.

Obrazložitev

Z izpodbijano sodbo je sodišče prve stopnje zavrnilo tožbo tožeče stranke zoper sklep z dne 4.8.1999. Z njim je tožena stranka zavrnila zahtevo tožnice, da se ji prizna status svojca po bivšem političnem zaporniku in pravice, ki izvirajo iz navedenega statusa. Tožnica je vložila zahtevo za priznanje statusa svojca po bratu kot bivšem političnem zaporniku dr. J.B., roj. 19.8.1907 in umrlem 19.7.1974, za čas njegovega prisilnega bivanja in dela v Bosni ter nemožnosti zaposlitve v Sloveniji od 16.1.1947 do njegove smrti 19.7.1974, z nekajletnimi prekinitvami. Tožnica je zahtevala tudi odškodnino za čas bratovega prisilnega bivanja v Bosni in za čas, ko se v Sloveniji ni mogel zaposliti ter politično, materialno in moralno satisfakcijo po pok. bratu. Tožena stranka je v zvezi z navedenim zahtevkom menila, da v skladu z zakonom o popravi krivic (ZPKri) tožnica ni upravičena do statusa svojca političnega zapornika niti do pravic, ki izvirajo iz navedenega statusa. Z uporabo 10. člena ZPKri je ugotovila, da je v obravnavanem primeru tožničin brat dr. J.B., umrl še pred vložitvijo zahteve za popravo krivic, tožnica pa po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ne more uveljavljati družinske pokojnine po pok. bratu. Zato je njeno zahtevo za priznanje statusa in pravic na podlagi 2. odstavka 15. člena ZPKri kot neutemeljeno zavrnila. Sodišče prve stopnje se je s presojo tožene stranke strinjalo in je tožbo iz enakih razlogov zavrnilo. Tožnica je sestra bivšega političnega zapornika dr. J.B. in zato ni niti sama niti v zvezi z njim oziroma v njegovem imenu upravičena uveljavljati status in pravic bivšega političnega zapornika oziroma svojca te osebe, ker niso izpolnjeni pogoji iz 4. odstavka 2. člena ZPKri.

Tožnice namreč ni šteti za svojca po povojni pobite osebe, ker v tej zadevi ne gre za tak primer, niti ne gre za osebo, ki bi bila po predpisih o invalidskem in pokojninskem zavarovanju upravičenca do družinske pokojnine po povojni pobite osebe.

V pritožbi tožnica navaja, da se pritožuje zoper navedeno sodbo, da je potrebno spoštovati ustavo, ki je dobra in ji ne izpodkopavati temeljev, ki so pomembni za obstoj vsake pravne države.

Tožena stranka na pritožbo ni odgovorila.

Pritožba ni utemeljena.

Po pregledu podatkov v upravnem in sodnem spisu je tudi po presoji pritožbenega sodišča na ugotovljeno dejansko stanje, ki v zadevi ni sporno, bilo pravilno uporabljeno materialno pravo. V postopku pa pritožbeno sodišče tudi ni ugotovilo kršitev, na katere pazi po uradni dolžnosti. Tožnica je vložila zahtevo za priznanje statusa svojca po svojem bratu dr. J.B. Po 3. odstavku 10. člena Zakona o popravi krivic (Uradni list RS, št. 95/96, odl.US 68/98 - ZPKri) je upravičena oseba bivši politični zapornik in svojec po vojni pobite osebe iz 4. odstavka 2. člena. Če je upravičena oseba umrla pred vložitvijo zahteve, sme zahtevo vložiti oseba, ki po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju lahko uveljavlja družinsko pokojnino po umrli upravičeni osebi (4. odstavek 10. člena). V tem primeru je tožnica vložila zahtevo za svojega brata kot bivšega političnega zapornika, ker pa je brat umrl 19.7.1974, še pred vložitvijo zahteve, ta je bila vložena 7.4.1998, bi bila upravičena oseba le oseba, ki po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju lahko uveljavlja družinsko pokojnino po umrli upravičeni osebi, kar pa, kot pravilno ugotavlja sodišče prve stopnje, tožnica ni. Tožnica pa nikoli ni zatrjevala niti ugovarjala, da je oziroma bi lahko bila prejemnica družinske pokojnine po bratu. Prav tako tožnice ni šteti za svojca po vojni pobite osebe, ker ne gre za tak primer.

Neutemeljeno pritožbo je pritožbeno sodišče zavrnilo na podlagi 73. člena Zakona o upravnem sporu in potrdilo izpodbijano sodbo sodišča prve stopnje.


Zveza:

ZPKri člen 2, 2/4 10, 10/3, 15, 15/2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0xODA0NQ==