<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sodba U 1258/93

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Upravni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:1995:U.1258.93
Evidenčna številka:VS11679
Datum odločbe:07.06.1995
Področje:POLITIČNE STRANKE - UPRAVNI SPOR
Institut:sprememba imena politične stranke - pristojnost - postopek

Jedro

Politični stranki nista aktivno legitimirani za vložitev tožbe v upravnem sporu v primeru, ko je tožena stranka (Ministrstvo za pravosodje) med upravnim sporom zaradi svojega molka (8. člen ZUS) s svojo odločbo zavrgla tožbo prizadete stranke (posameznika), saj je s tem odločila o pritožbi prizadete stranke zaradi molka prvostopnega organa in ne o pritožbi političnih strank (tožečih strank), ki pritožbe nista vložili.

Izrek

Tožba se zavrže.

Obrazložitev

Z izpodbijano odločbo je tožena stranka zavrgla kot nedovoljeno pritožbo E.K. zaradi molka Sekretariata za gospodarstvo, družbene dejavnosti in občo upravo občine Ljubljana Bežigrad v upravni zadevi spremembe imena politične organizacije v registru političnih organizacij. V obrazložitvi izpodbijane odločbe tožena stranka ugotavlja, da si je prvostopni organ pridobil dodatno dokumentacijo ter opravil ustno obravnavo, katero je bil dolžan opraviti na podlagi poprejšnje odločbe tožene stranke. Iz dokumentacije v upravnih spisih je razvidno, da je bil E.K. na kongresu dne 20.6.1992 razrešen članstva v SOPS - Slovensko obrtno podjetniški stranki - Stranki centra. Iz dokumentacije v upravnih spisih ni razvidno izbris katere politične organizacije je zahteval E.K., ker je Slovenska ljudska stranka z dopisom z dne 13.5.1993 obvestila prvostopni organ, da pošilja zapisnik kongresa stranke SOPS, ki je bil v Žalcu 23.4.1993, in sicer zaradi združitve Slovenske obrtno podjetniške stranke, - Obrtniške stranke - Stranke centra, skrajšano SOPS, s Slovensko ljudsko stranko. Slovensko obrtno podjetniška stranka - Obrtniška stranka - Stranka centra je na kongresu 20.6.1992 spremenila ime v:

Slovensko obrtno podjetniško stranko - Stranko centra. Tožena stranka je na podlagi navedenega ugotovila, da se E.K. pritožuje zoper spremembo imena politične organizacije, in sicer Slovensko obrtne podjetniške stranke - Obrtniške stranke - Stranke centra, SOPS, v Slovensko obrtno podjetniško stranko - Stranko centra, skrajšano SOPS, ki je vpisana v register političnih organizacij Občine Ljubljana Bežigrad, kar je razvidno iz potrdila prvostopnega organa št. ... z dne .... Politična organizacija pa sme po mnenju tožene stranke nastopati oziroma poslovati le pod imenom, pod katerim je vpisana v ta register, torej Slovensko obrtno podjetniška stranka - Stranka centra. Tožena stranka v izpodbijani odločbi citira določbe 16. in 17. člena zakona o političnem združevanju. Dejanje vpisa v register političnih organizacij, vpisa imena ali sprememb statuta in programa nima značaja konkretnega upravnega akta, ki se lahko izpodbija v pritožbenem postopku. V navedenem zakonu ni podlage za vodenje upravnega postopka na zahtevo politične organizacije, ki zahteva izbris imena druge politične organizacije iz registra političnih organizacij, pri čemer ni niti bistveno, ali je vloga označena kot pritožba zoper spremembo imena ali kot predlog za izbris imena druge politične organizacije. Prvostopni organ bi zato moral pritožbo E.K. kot nedovoljeno zavreči.

Najprej je prva tožeča stranka vložila tožbo zaradi molka tožene stranke po 26. členu zakona o upravnih sporih (ZUS). Med upravnim sporom je tožena stranka izdala izpodbijano odločbo, na katero je prva tožeča stranka razširila tožbo, tej tožbi pa se je priključila tudi druga tožeča stranka. Tožeči stranki v tožbi navajata, da je upravičena zahteva za izbris spremembe imena politične organizacije, navedenega v citiranem potrdilu prvostopnega organa z dne 7.7.1992, kar je dejansko predmet tega upravnega spora. Druga tožeča stranka - Slovenska ljudska stranka - SLS se vključuje v ta upravni spor, ker se je prva tožeča stranka na svojem kongresu v Žalcu dne 23.4.1993 združila z njo. Smiselno predlagata, da sodišče odpravi izpodbijano odločbo.

Tožena stranka v odgovoru na tožbo vztraja pri svoji odločitvi v izpodbijani odločbi ter še dodaja: Poudarja, da je druga tožeča stranka z dopisom z dne 13.5.1993 obvestila prvostopni organ, da pošilja zapisnik kongresa stranka SOPS, ki je bil v Žalcu dne 23.4.1993, in sicer zaradi združitve Slovenske obrtno podjetniške stranke - Obrtniške stranke - Stranke centra, SOPS, s Slovensko ljudsko stranko. Na kongresu dne 20.6.1993 (pravilno 1992) je Slovenska obrtno podjetniška stranka - Obrtniška stranka - Stranka centra, spremenila ime v : Slovenska obrtno podjetniška stranka - Stranka centra in je bila vpisana v register političnih organizacij občine Ljubljana Bežigrad, kar je razvidno iz navedenega potrdila z dne 7.7.1993 (pravilno 1992) ter je s tem imenom nastopila tudi na volitvah v decembru 1992. Tožena stranka pa ni pristojna za urejanje notranjih razmerij v SOPS, kot tudi ni pristojna za odločanje o zahtevi politične organizacije o izbrisu imena druge politične organizacije iz registra političnih organizacij.

Sodišče je moralo tožbo zavreči.

Tožeči stranki nista aktivno legitimirani za vložitev tožbe v tem upravnem sporu, ker so v primeru molka drugostopnega organa prizadete le pravice stranke, ki je vložila pritožbo (8.člen ZUS). V tem primeru je pritožbo zaradi molka prvostopnega organa vložil E.K. Med upravnim sporom je tožena stranka z izpodbijano odločbo zavrgla njegovo pritožbo kot nedovoljeno. Z izpodbijano odločbo je bilo torej odločeno o pritožbi E.K. zaradi molka prvostopnega organa in ne o pritožbi tožečih strank, ki pritožbe nista vložili.

Glede na navedeno je sodišče tožbo zavrglo na podlagi 3. točke 1. odstavka 30. člena ZUS, ki se po določbi 1. odstavka 4. člena ustavnega zakona za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 1/91-I) smiselno uporablja kot republiški predpis.


Zveza:

ZPZ člen 16, 17. ZUS (1977) člen 8, 26, 30, 30/1-3.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0xNDU5OA==