<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep I Cp 435/2000

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2000:I.CP.435.2000
Evidenčna številka:VSL43581
Datum odločbe:19.04.2000
Področje:DEDNO PRAVO - DENACIONALIZACIJA
Institut:dedovanje denacionaliziranega premoženja

Jedro

Dedovanje po umrlem se v postopku denacionalizacije uvede z dnem pravnmočnosti odločbe o denacionalizaciji. Vpis v zemljiško knjigo ni pogoj, da sodišče opravi zapuščinsko obravnavo.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi in se izpodbijani sklep razveljavi in zadeva vrne sodišču prve stopnje v ponovno odločanje.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim slepom je sodišče prve stopnje zavrnilo predlog za uvedbo novega zapuščinskega postopka.

Zoper tak sklep se pritožuje zapustnikov vnuk U. J., ki v pritožbi navaja, da sodišče ni vpogledalo pravnomočnih odločb o denacionalizaciji, ki jih je sodišče prejelo 2.12.1999 in jih še ni izvedlo v zemljiški knjigi. Vzrok za to je na strani sodišča in je zaradi tega izpodbijani sklep nezakonit in nesprejemljiv.

Pritožba je utemeljena.

Dedovanje premoženja, ki je predmet denacionalizacije je urejeno v čl. 74 - 83 Zakona o denacionalizaciji (Ur. list RS 27/91 - 65/98; v nadaljnjem besedilu ZDEN). Dedovanje po umrlem se uvede z dnem pravnomočnosti odločbe o denacionalizaciji (prvi odstavek čl. 78 ZDEN), pogoj za opravo zapuščinske obravnave pa ni vpis zapustnikovih nepremičnin v zemljiško knjigo kot napačno meni prvo sodišče, saj za kaj takega ni pravne podlage. Glede na to, da je odločba o denacionalizaciji pravnomočna, kar izhaja iz zemljiškoknjižnega sklepa dn. št. 5278/99 z dne 28.1.2000, bo moralo sodišče opraviti zapuščinsko obravnavo in odločiti o dedovanju zapustnikovega nepremičnega premoženja, ki je predmet denacionalizacije. O zemljiškoknjižnih vpisih v tem postoku ne bo mogoče odločati.

Glede na navedeno je bilo pritožbi zakonitega dediča ugoditi in izpodbijani sklep razveljaviti in zadevo vrniti v ponovno odločanje (čl. 365 tč. 3 ZPP v zvezi s čl. 163 ZD).

 


Zveza:

ZDEN člen 78, 78.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy01NzM4MQ==