<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep I Cpg 1125/2000

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2002:I.CPG.1125.2000
Evidenčna številka:VSL04287
Datum odločbe:15.02.2002
Področje:stanovanjsko pravo
Institut:najemna pogodba - najem poslovnih prostorov

Jedro

Pritožnica utemeljeno navaja, da najemna pogodba z dne 18.1.1994 (priloga A5), sklenjena za čas dveh let, še vedno velja. V skladu z 2. odst. 27. člena Zakona o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih (ZPSPP) se namreč v primeru, če najemnik tudi po preteku časa, za katerega je bila pogodba sklenjena, poslovni prostor še naprej uporablja, najemodajalec pa v roku enega meseca po poteku časa ne vloži pri pristojnem sodišču zahteve za izdajo naloga za izpraznitev poslovnega prostora, šteje, da je najemna pogodba obnovljena za nedoločen čas. Ker iz navedb tožene stranke v ugovoru z dne 29.9.1997 (na list. št. 6) izhaja, da poslovni prostor še vedno uporablja, tožeča stranka pa ni vložila zahteve za izdajo naloga za izpraznitev poslovnega prostora, se šteje, da je bila najemna pogodba z dne 18.1.1994 obnovljena za nedoločen čas.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi, izpodbijana sodba se razveljavi in se zadeva vrne sodišču prve stopnje v novo sojenje. Odločitev o pritožbenih stroških se pridrži za končno odločbo.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijano sodbo razveljavilo sklep o izvršbi Okrajnega sodišča v Ljubljani, opr. št. Ig ... z dne ... v 1. in 3. točki izreka in tožbeni zahtevek tožeče stranke zavrnilo. Proti sodbi je tožeča stranka pravočasno vložila pritožbo iz vseh pritožbenih razlogov. Predlagala je, da sodišče druge stopnje sodbo spremeni tako, da tožbenemu zahtevku v celoti ugodi. V pritožbi je priglasila stroške. Tožena stranka na pritožbo ni odgovorila. Pritožba je utemeljena, vendar iz drugih razlogov. Pritožnica utemeljeno navaja, da najemna pogodba z dne 18.1.1994 (priloga A5), sklenjena za čas dveh let, še vedno velja. V skladu z 2. odst. 27. člena Zakona o poslovnih stavbah in poslovnih prostorih (ZPSPP) se namreč v primeru, če najemnik tudi po preteku časa, za katerega je bila pogodba sklenjena, poslovni prostor še naprej uporablja, najemodajalec pa v roku enega meseca po poteku časa ne vloži pri pristojnem sodišču zahteve za izdajo naloga za izpraznitev poslovnega prostora, šteje, da je najemna pogodba obnovljena za nedoločen čas. Ker iz navedb tožene stranke v ugovoru z dne 29.9.1997 (na list. št. 6) izhaja, da poslovni prostor še vedno uporablja, tožeča stranka pa ni vložila zahteve za izdajo naloga za izpraznitev poslovnega prostora, se šteje, da je bila najemna pogodba z dne 18.1.1994 obnovljena za nedoločen čas. Zato bi bil tožbeni zahtevek lahko utemeljen. Toda tožena stranka je med postopkom trdila, da je lastnica in ne najemnica predmetnih poslovnih prostorov na podlagi kupne pogodbe, sklenjene z GIP Ingrad Celje z dne 24.6.1991 (priloga B1). Iz izpodbijane sodbe ne izhaja, ali so te navedbe tožene stranke resnične. Če se izkaže, da je tožena stranka lastnica predmetnih poslovnih prostorov, potem ji tožeča stranka v skladu s 1. odst. 10. čl. ZPSPP le-teh ni mogla dati v najem, saj na njih potem ne more imeti lastninske pravice oziroma pravice uporabe. Sodba tako nima razlogov o odločilnih dejstvih, to pa predstavlja absolutno bistveno kršitev določb postopka iz 14. točke 2. odst. 339. člena ZPP. Ker je podana absolutna bistvena kršitev določb postopka iz 14. točke 2. odst. 339. člena ZPP, je sodišče druge stopnje pritožbi ugodilo, izpodbijano sodbo razveljavilo in zadevo vrnilo sodišču prve stopnje v novo sojenje (356. člen ZPP). V novem postopku bo moralo sodišče prve stopnje ugotoviti, ali je tožena stranka lastnica predmetnih poslovnih prostorov in nato na podlagi izvedenega dokaznega postopka odločiti o utemeljenosti tožbenega zahtevka. Izrek o pritožbenih stroških temelji na 3. odst. 165. člena ZPP.

 


Zveza:

ZPSPP člen 27, 27/2, 27, 27/2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy01Njg5Mw==