<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep I Cpg 1354/99

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2000:I.CPG.1354.99
Evidenčna številka:VSL03040
Datum odločbe:04.10.2000
Področje:civilno procesno pravo
Institut:bistvena kršitev določb postopka - nerazumljiv izrek

Jedro

Prvostopno sodišče je nadaljevalo postopek s toženo stranko, ki jo je označilo s "K. 8, Ljubljana" in zoper njo ugodilo tožbenemu zahtevku na podlagi vpogledanega računa tožeče stranke in naročilnice tožene stranke. Račun in naročilnica ne dajeta opore za navedeni zaključek prvostopnega sodišča. Račun tožeče stranke (dokaz A1) je namreč naslovljen na "K 8, Sa.Te.Ing d.o.o. Ljubljana." Enako izhaja iz naročilnice (dokaz A3). Izpodbijani izrek se zato pokaže kot nerazumljiv in v nasprotju z vsebino

 

Izrek

Pritožbi se ugodi, izpodbijana odločba se v 2. in 4. točki izreka razveljavi in se zadeva vrne sodišču prve stopnje v tem obsegu v novo odločanje.

 

Obrazložitev

Na podlagi določbe 1. odst. 498. člena ZPP (Uradni list RS, št. 26/99) je pritožbeno sodišče pri odločanju o pritožbi uporabilo določbe ZPP/77 (Uradni list SFRJ, št. 4/77 - 27/90). Sodišče prve stopnje je (s sklepom) razveljavilo sklep o izvršbi v 1. in 3. točki izreka (1. točka izreka), sklenilo, da se postopek nadaljuje s toženo stranko K. 8, Ljubljana (2. točka izreka), zavrglo ugovor, ki ga je vložil Sa.Te.Ing d.o.o. (3. točka izreka), in (s sodbo) ugodilo tožbenemu zahtevku (4. točka izreka). Zoper tako odločbo se je pritožila gospodarska družba K. 8 d.o.o.. Ker ni natančno opredelila, v katerem delu jo izpodbija, je pritožbeno sodišče na podlagi določbe 1. odst. 365. člena ZPP štelo, da jo izpodbija v 2. in 4. točki izreka. Pritožnica uveljavlja pritožbeni razlog nepopolne ugotovitve dejanskega stanja in predlaga razveljavitev izpodbijanega dela odločbe. Tožeča stranka na pritožbo ni odgovorila. Pritožba je utemeljena. Prvostopno sodišče je nadaljevalo postopek s toženo stranko, ki jo je označilo s "K. 8, Ljubljana" in zoper njo ugodilo tožbenemu zahtevku na podlagi vpogledanega računa tožeče stranke in naročilnice tožene stranke. Tako označena tožena stranka je nejasna. Za gospodarsko družbo ji manjka označba pravno organizacijske oblike, npr. d.n.o., k.d. ipd. (27. člen ZGD), za samostojnega podjetnika pa označba dejavnosti, ime in priimek ter označba s.p. (1. odst. 73. člena ZGD). Račun in naročilnica poleg tega niti ne dajeta opore za navedeni zaključek prvostopnega sodišča. Račun tožeče stranke (dokaz A1) je namreč naslovljen na "K 8, Sa.Te.Ing d.o.o. Ljubljana." Enako izhaja iz naročilnice (dokaz A3). Izpodbijani izrek se zato pokaže kot nerazumljiv in v nasprotju z vsebino listin (13. točka 2. odst. 354. člena ZPP). Po določbi 1. odst. 369. člena ZPP je bilo zato treba pritožbi ugoditi, prvostopno odločbo v izpodbijanem delu razveljaviti in vrniti zadevo v tem obsegu sodišču prve stopnje v novo odločanje.

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 354, 354/2, 354/2-13, 354, 354/2, 354/2-13.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy01NDYzNQ==