<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep I Cpg 1419/99

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2000:I.CPG.1419.99
Evidenčna številka:VSL02682
Datum odločbe:04.10.2000
Področje:civilno procesno pravo
Institut:oprostitev plačila sodne takse

Jedro

Pritožbeno sodišče ocenjuje, da je, upoštevaje ugotovljeno premoženjsko stanje tožene stranke v izpodbijanem sklepu, primerno, da se enkratna obveznost plačila sodne takse spremeni v možnost obročnega plačila.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi in se izpodbijani sklep spremeni tako, da se toženi stranki dovoli plačilo takse za pritožbo v šestih obrokih. Odločitev o stroških pritožbenega postopka se pridrži za končno odločbo.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom zavrnilo predlog tožene stranke, naj jo oprosti plačila sodne takse za pritožbo. Proti temu sklepu vlaga pravočasno pritožbo tožena stranka. V pritožbi uveljavlja pritožbeni razlog kršitve določb ZPP. Pritožbenemu sodišču predlaga, naj izpodbijani sklep spremeni tako, da jo oprosti plačila sodne takse v tem postopku. Pritožba je (delno) utemeljena. Pritožbeno sodišče ocenjuje, da je, upoštevaje ugotovljeno premoženjsko stanje tožene stranke v izpodbijanem sklepu, primerno, da se enkratna obveznost plačila sodne takse spremeni v možnost obročnega plačila (4. odst. 168. čl. ZPP in 2. odst. 13. čl. ZST). Pritožbeno sodišče je zato odločilo, kot je razvidno iz izreka sklepa (3. tč. 365. čl. ZPP). Na takšno presojo je vplivala zlasti primerjava med dohodki tožene stranke iz naslova nadomestila za čas brezposelnosti in pa višina takse, h plačilu katere jo je pozvalo sodišče prve stopnje z opominom z dne 7.10.1999. Plačilo dolgovane takse za pritožbo v šestih obrokih po prepričanju pritožbenega sodišča ne bo občutno zmanjšalo sredstev za preživljanje tožene stranke (prim. 3 in 4.. odst. 168. čl. ZPP). Ker je tožena stranka predlagala le oprostitev plačila takse za pritožbo, ne more v pritožbi tega predloga razširiti na vse morebitne takse, ki bi jih bila še dolžna plačati v tem postopku. Odločitev o stroških pritožbenega postopka temelji na smiselni uporabi 3. odst. 165. čl. ZPP, saj je bil spremenjen sklep sodišča prve stopnje, s katerim postopek ni bil končan, zaradi česar seveda ni moč odločiti o stroških vsega postopka - prim. 2. odst. 165. čl. ZPP.

 


Zveza:

ZPP člen 168, 168/4, 168, 168/4.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy01NDU2Mg==