<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep I Cp 455/99

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2000:I.CP.455.99
Evidenčna številka:VSL43260
Datum odločbe:22.03.2000
Področje:civilno procesno pravo
Institut:pravdna sposobnost - prekinitev postopka - poslovna sposobnost - predhodno vprašanje

Jedro

Če obstaja dvom v pravdno sposobnost katere od strank, postopka ni mogoče prekiniti do odločitve o predlogu za odvzem poslovne sposobnosti.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi, izpodbijani sklep se razveljavi in zadeva vrne prvostopenjskemu sodišču v nadaljnji postopek.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje pravdni postopek prekinilo do pravnomočne rešitve zadeve N 2000/2, ki se vodi pri njihovem sodišču. Odločitev je oprlo na določbo 1. točke 206. člena Zakona o pravdnem postopku.

Proti sklepu se je tožnik pravočasno pritožil. Uveljavlja vse v Zakonu o pravdnem postopku predvidene pritožbene razloge in predlaga, da pritožbeno sodišče njegovi pritožbi ugodi in izpodbijani sklep razveljavi in zadevo vrne prvostopenjskemu sodišču v zakonit postopek in ponovno odločanje. V obrazložitvi pritožbe navaja, da bi prvostopenjsko sodišče moralo samo preizkusiti, ali je kakšen razlog za prekinitev pravdnega postopka in ugotoviti, ali obstoji dvom v poslovno ali opravilno sposobnost tožnika. Prilaga zdravniško potrdilo z dne 17.2.2000. Opozarja na dejstvo, da je isto sodišče v pravdni zadevi P 103/95 odločitev oprlo prav na tožnikovo izpoved.

Tožena stranka zlorablja pravico zato, da bi tožniku onemogočila posestno zaščito.

Pritožba je utemeljena.

Po določbi 1. točke 206. člena Zakona o pravdnem postopku (v nadaljnjem besedilu ZPP) sodišče odredi prekinitev postopka, če sklene, da ne bo samo reševalo predhodnega vprašanja. Po določbi 1. odst. 13. člena ZPP o predhodnem vprašanju govorimo tedaj, kadar je meritorna odločba odvisna od vprašanja, ali obstaja kakšna pravica ali pravno razmerje. V obravnavani zadevi ne gre za nič takega, ampak obstaja kot izhaja iz obrazložitve izpodbijanega sklepa, dvom o pravdni sposobnosti tožnika. Za tak primer pa ZPP predpisuje postopek v 81. členu. ZPP niti v uporabljeni niti v kateri od drugih določb ne daje podlage za prekinitev pravdnega postopka.

Pritožbeno sodišče po navedenem zaključuje, da je sodišče prve stopnje določbo 1. točke 206. člena ZPP uporabilo napačno, saj le-ta ne omogoča odločitve, kakršna je izpodbijana. Zato je na podlagi določbe 3. točke 365. člena ZPP, izpodbijani sklep razveljavilo in zadevo vrnilo prvostopenjskemu sodišču, da bo nadaljevalo s postopkom odločanja o utemeljenosti postavljenega tožbenega zahtevka zaradi motenja posesti.

 


Zveza:

ZPP člen 13, 13/1, 81, 206, 206-1, 13, 13/1, 81, 206, 206-1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy01MjA2Mw==