<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep I Cp 67/2000

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2000:I.CP.67.2000
Evidenčna številka:VSL42561
Datum odločbe:02.02.2000
Področje:civilno procesno pravo
Institut:sposobnost - bistvena kršitev določb postopka

Jedro

Zakon o nepravdnem postopku niti kakšen drug zakon v postopku sodnega depozita državnemu tožilstvu (kot državnemu organu) ne daje legitimacije za udeležbo v postopku, zato le to ni sposobno biti udeleženec tega postopka.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi, izpodbijani sklep se razveljavi in se predlog za sodni depozit zavrže.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče zavrnilo predlog Okrožnega državnega tožilstva za sodni depozit.

Zoper ta sklep se je pritožil predlagatelj iz pritožbenih razlogov zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja in zmotne uporabe materialnega prava. Navaja, da zaradi specifičnosti primera v konkretni zadevi utemeljenosti sodnega depozita ni mogoče opreti na poseben predpis in je zato predlagal smiselno uporabo 327. oziroma 322. člena Zakona o obligacijskih razmerjih (ZOR), saj se depozit polaga v korist upnika, ki še ni znan, oziroma bo znan po pravnomočno končanem postopku, ki teče pri Davčni upravi RS, oziroma po končanem postopku, ki teče pri Okrožnemu sodišču v Ljubljani, v katerem dediči po pok. V. J., ki so vstopili v pravdo zoper Republiko Slovenijo, zahtevajo ob hišni preiskavi zasežena denarna sredstva.

Pritožba je utemeljena.

Ob obravnavi pritožbe je sodišče druge stopnje pri uradnem preizkusu sklepa ugotovilo, da je podana bistvena kršitev določb postopka iz 11. točke drugega odstavka 339. člena Zakona o pravdnem postopku (ZPP), ki se na podlagi določbe 37. člena Zakona o nepravdnem postopku (ZNP) smiselno uporabljajo tudi v nepravdnem postopku, če z ZNP ali drugim zakonom ni drugače določeno. Tega nepravdnega postopka se je namreč kot predlagatelj udeleževalo Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, ki pa ne more biti udeleženec tega postopka. Glede na smiselno uporabo določb ZPP o sposobnosti biti stranka je sposobna biti udeleženec nepravdnega postopka vsaka fizična in pravna oseba (prvi odstavek 76. člena ZPP). S posebnimi predpisi pa se določa, kdo je poleg fizičnih in pravnih oseb lahko udeleženec postopka (drugi odstavek 76. člena ZPP). V skladu s to določbo je tudi 9. člen Zakona o državnem tožilstvu (Ur.l. RS, št. 63/99), ki določa, da državno tožilstvo v civilnih in drugih sodnih postopkih ter v upravnih postopkih lahko vlaga le tiste procesne akte in druga pravna sredstva, za katera je pooblaščeno z zakonom. Zakon o nepravdnem postopku niti kakšen drug zakon v postopku sodnega depozita državnemu tožilstvu (kot državnemu organu) ne daje legitimacije za udeležbo v postopku, zato le to ni sposobno biti udeleženec tega postopka.

Ker torej Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani ni sposobno biti udeleženec tega nepravdnega postopka, je pritožbeno sodišče na podlagi določbe tretjega odstavka 354. člena ZPP v zvezi s členom 366 ZPP in 37. členom ZNP izpodbijani sklep razveljavilo in predlog za sodni depozit zavrglo.

 


Zveza:

ZPP člen 76, 76/1, 76/2, 76, 76/1, 76/2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy01MTQ0OA==