<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep I Cpg 1440/99

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2000:I.CPG.1440.99
Evidenčna številka:VSL01604
Datum odločbe:20.01.2000
Področje:sodne takse
Institut:sodna taksa

Jedro

Tožeča stranka je taksni nalog (in opomin) prejela, predlog za oprostitev plačila sodne takse pa je sodišče pravnomočno zavrnilo, zato je sodišču prve stopnje ni bilo treba ponovno pozivati na plačilo sodne takse.

 

Izrek

Pritožba se zavrne in se izpodbijani sklep potrdi.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je ugotovilo, da tožeča stranka kot taksni zavezanec ni pravočasno plačala sodne takse za sodbo v vrednosti 36000 točk ter za taksni opomin v vrednosti 150 točk. Zaradi tega je dolžna plačati še kazensko takso v znesku 270.000,00 SIT. Naročilo je Agenciji Republike Slovenije za plačilni promet, da znesek 812.250,00 SIT prenese z računa taksnega zavezanca na račun sodnih taks.

Zoper sklep se je taksni zavezanec pravočasno pritožil. Navedel je, da je sklep preuranjen, ker je odmeri takse po prejemu taksnega naloga oporekal in predlagal oprostitev plačila. Glede te obveznosti je nato tekel še pritožbeni postopek, nenazadnje pa še postopek z izredno prošnjo predsedniku sodišča. Zato bi ga moralo sodišče po končanju navedenih postopkov ob uporabi 26. člen ZST pozvati na plačilo dolgovane sodne takse oziroma mu določiti 15 dnevni zakonski rok.

Pritožba ni utemeljena.

Iz sodišču vrnjenih povratnic, pripetih k listovni številki 21 sodnega spisa, je razvidno, da je tožeča stranka prejela taksni nalog za plačilo takse za sodbo Okrožnega sodišča v Kranju, opr. št. I Pg 369/96-8 z dne 5.11.1997, dne 9.1.1999 in taksni opomin dne 3.3.1998. Po prejemu taksnega opomina je nato tožeča stranka dne 13.3.1998 vložila predlog za oprostitev plačila dolgovane takse, ne da bi pri tem zahtevala tudi njeno odmero, kot zatrjuje v pritožbi. Ker je tožeča stranka taksni nalog (in opomin) prejela, predlog za oprostitev plačila sodne takse pa je sodišče pravnomočno zavrnilo, je sodišču prve stopnje ni bilo treba ponovno pozivati na plačilo sodne takse (26. člen ZST). Kot je razbrati iz pritožbe, taksni zavezanec - tožeča stranka dolgovane sodne takse ni plačala. Zato je sodišče prve stopnje pravilno ugotovilo, da tožeča stranka ni niti v 15 dneh po prejemu opomina plačala takse za sodno odločbo in za opomin, ki jo je kot taksni zavezanec dolžna plačati (1. odst. in 2. točka 2. odst. 4. člena ZST in 1. odst. Tar. št. 2 ter Tar. št. 37 Taksne tarife ZST).

Prav tako pa je sodišče prve stopnje pravilno odločilo tudi o plačilu 50% kazenske takse. Ta odločitev, ki sloni na določilih 2. odst. 29. in 1. odst. 30. člena ZST. Iz obeh citiranih določil izhaja, da mora pravna oseba, kadar ne plača sodne takse skladno z določilom 4. odst.

26. člena ZST, plačati poleg dolžne takse še 50 % pribitka nanjo kot kazensko takso, kar ugotovi sodišče s sklepom, ki ga pošlje v izvršitev Agencuji za plačilni promet Republike Slovenije, ki vodi žiro račun taksnega zavezanca.

Iz teh razlogov je pritožbeno sodišče pritožbo kot neutemeljeno zavrnilo in izpodbijani sklep potrdilo.

 


Zveza:

ZST člen 26, 26.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy01MDgwNw==