<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep I Cpg 1443/99

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1999:I.CPG.1443.99
Evidenčna številka:VSL01421
Datum odločbe:09.12.1999
Področje:civilno procesno pravo
Institut:vrnitev v prejšnje stanje - zavrženje predloga

Jedro

Sodišče ni dolžno poučiti zakonite zastopnice stranke, ki trdi, da je prava nevešča stranka, da je zadeva zaključena in da ne bo več razpisalo glavne obravnave, zato je treba šteti, da je stranka zamudila rok za vložitev predloga za vrnitev v prejšnje stanje, ker pa ni vložila v 15 dneh od dneva zamude naroka za glavno obravnavo.

 

Izrek

Pritožba se zavrne kot neutemeljena in se potrdi sklep sodišča prve stopnje.

Pritožnica sama nosi stroške pritožbenega postopka.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je predlog za vrnitev v prejšnje stanje zavrglo, ker ga je tožena stranka podala prepozno, to je po preteku 15-dnevnega roka.

Tožena stranka je vložila pritožbo zaradi bistvene kršitve določb pravdnega postopka in predlaga razveljavitev izpodbijanega sklepa ter ponovno odločanje. Med drugim trdi, da je prvostopno sodišče pri odločitvi prezrlo, da zakonita zastopnica tožene stranke po zaključku obravnave, ki je bila dne 1.10.1999, kot prava nevešča stranka ni bila poučena, da je prvostopno sodišče obravnavanje zadeve v celoti zaključilo, tako da ne bo več razpisalo glavne obravnave.

Zato ni mogoče šteti, da je tožena stranka zamudila rok za vložitev predloga za vrnitev v prejšnje stanje, saj je tožena stranka šele po prejemu sodne odločbe zvedela za posledice zamujenega dejanja.

Pritožba ni utemeljena.

Sodišče prve stopnje je ravnalo pravilno in zakonito, ko je štelo, da je tožena stranka zamudila rok za vložitev predloga za vrnitev v prejšnje stanje in se pri tem sklicevalo na določilo 2. odst. 117. čl. ZPP, po katerem mora predlog za vrnitev v prejšnje stanje stranka predlagati v 15 dneh od dneva, ko je prenehal vzrok, zaradi katerega je stranka zamudila narok ali rok; če je stranka šele pozneje zvedela za zamudo, pa od dneva, ko je za to zvedela. Iz podatkov spisa izhaja in je to ugotovilo tudi sodišče prve stopnje, da je bila glavna obravnava opravljena 1.10.1999, tožena stranka pa je sama povedala, da je istega dne izvedela, da je zamudila narok. Zato je začel teči omenjeni rok skladno z navedenim zakonitim določilom od dne, ko je tožena stranka zamudila glavno obravnavo, to je od 1.10.1999. Pri tem ni pomembno, v kakšni fazi je postopek oz. ali se je zaključil. Prav tako ni potrebna poučitev stranke, da je zadeva zaključena in da bo sodišče izdalo sodbo. To ne izhaja iz nobenega določila ZPP. Stranka mora le ravnati v skladu s 116. in 117. čl. ZPP, da se izogne določenim pravnim posledicam. Ker uveljavljani pritožbeni razlog bistvene kršitve določb pravdnega postopka ni podan, sodišče prve stopnje pa je pravilno ocenilo, da ni pogojev za vrnitev prejšnje stanje, je bilo potrebno pritožbo kot neutemeljeno zavrniti in potrditi izpodbijani sklep sodišča prve stopnje po drugi točki 365. čl. ZPP.

Ker pritožnica s pritožbo ni uspela, je dolžna sama nositi troške pritožbenega postopka (1. odst. 165. čl. ZPP v zvezi s 154. čl. ZPP.

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 116, 117, 117/2, 116, 117, 117/2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy01MDE5OA==