<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep I Cpg 1248/99

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1999:I.CPG.1248.99
Evidenčna številka:VSL01057
Datum odločbe:24.11.1999
Področje:civilno procesno pravo
Institut:absolutna bistvena kršitev določb postopka - nasprotje med razlogi sodbe

Jedro

Sodišče prve stopnje ni izvedlo predlaganega dokaza z zaslišanjem strank. Razlogi, zaradi katerih tega dokaza ni izvedlo, pa si nasprotujejo. Sodišče prve stopnje namreč na eni strani presoja, da izvedba tega dokaza ni potrebna, na drugi pa očita spornemu dokaznemu predlogu, da ni dovolj opredeljen.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi, izpodbijana sodba se razveljavi in se zadeva vrne sodišču prve stopnje v nov postopek.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijano sodbo ugotovilo, da obstoji terjatev tožeče stranke proti toženi stranki v višini 721.884,80 SIT z zakonitimi zamudnimi obrestmi od 17.2.1995 dalje do plačila, toženi stranki pa je tudi naložilo plačilo pravdnih stroškov tožeče stranke v višini 193.036,00 SIT.

Zoper sodbo se je pravočasno pritožila tožena stranka iz vseh treh pritožbenih razlogov po čl. 353 ZPP. V pritožbi navaja, da je sodišče prve stopnje v predmetni zadevi odločilo preuranjeno, saj ni izvedlo predlaganih dokazov z zaslišanjem strank. Ob podpisu kompenzacije je bil namreč med stečajnim upraviteljem in direktorjem tožeče stranke sklenjen dogovor, da se zamudne obresti za prepozno plačane račune, ki so bili predmet kompenzacije, ne bodo obračunavale. Ta dogovor ni bil pisno verificiran zaradi večkratnih daljših odsotnosti direktorja tožeče stranke. Zaslišanje strank bi bilo zato potrebno. Pritožnik predlaga, naj drugostopenjsko sodišče razveljavi izpodbijano sodbo in zadevo vrne v novo sojenje prvostopenjskemu sodišču.

Pritožba je bila vročena tožeči stranki, ki nanjo ni odgovorila.

Pritožba je utemeljena.

Pritožbeno sodišče je v okviru uradnega preizkusa ugotovilo, da je podana absolutna bistvena kršitev postopka iz 13. tč. 2. odst. 354. čl. ZPP/77. Sodišče prve stopnje ni izvedlo predlaganega dokaza z zaslišanjem strank. Razlogi, zaradi katerih tega dokaza ni izvedlo, pa si nasprotujejo. Sodišče prve stopnje namreč na eni strani presoja, da izvedba tega dokaza ni potrebna, na drugi pa očita spornemu dokaznemu predlogu, da ni dovolj opredeljen. Tako na podlagi razlogov izpodbijane sodbe ni moč ugotoviti, ali sodišče predlaganega dokaza ni izvedlo, ker ga ni moglo izvesti zaradi nepopolnosti dokaznega predloga, ali pa zato, ker je presodilo, da zaslišanje strank ni potrebno, ker izpovedbi ne bi mogli omajati dokazne moči predloženih listinskih dokazov. Pravkar opisano izhodišče zato tudi ne more biti podlaga za ugotovitev sodišča prve stopnje, češ da tožena stranka ni dokazala svojega ugovora, da je bil med zakonitima zastopnikoma pravdnih strank sklenjen (ustni) dogovor, da tožena stranka ni dolžna plačati zamudnih obresti. Iz razloženega sledi, da izpodbijane sodbe pritožbeno sodišče ne more preizkusiti. S tem pa je podan razveljavitveni razlog iz 1. odst. 369. čl. ZPP/77. Pritožbeno sodišče je zato odločilo, kot je razvidno iz izreka sklepa.

V novem postopku bo sodišče prve stopnje moralo opisano pomanjkljivost odpraviti. V zvezi s spornim dokaznim predlogom pritožbeno sodišče še dodaja, da se dokazni predlog z zaslišanjem strank, če gre za pravno osebo, izvede tako, da se zasliši oseba, ki je z zakonom ali s pravili določena, da pravno osebo zastopa (2. odst. 267. čl. ZPP/77; 2. odst. 260. čl. ZPP/99), in da je zakoniti zastopnik tožene stranke stečajni upravitelj (prim. 2. odst. 79. čl.

ZPPSL).

 


Zveza:

ZPP (1977) člen 354, 354/2, 354/12, 354/13, 354, 354/2, 354/12, 354/13.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00OTM3Mw==