<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep I Cpg 1223/99

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1999:I.CPG.1223.99
Evidenčna številka:VSL001067
Datum odločbe:17.11.1999
Področje:sodne takse
Institut:sodna taksa - izterjava neplačane takse

Jedro

Pritožbena navedba taksnega zavezanca, da je sodišče s pripisom na ovojnici opozoril, da opomin za plačilo takse potrjenemu predlogu za izvršbo ni bil priložen, nima opore v listinah v spisu, zato je taksni zavezanec poleg dolgovane takse dolžan plačati še pribitek kazenske takse v višini 50 % neplačane takse.

 

Izrek

Pritožba se zavrne kot neutemeljena in se sklep sodišča prve stopnje potrdi.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom ugotovilo, da taksni zavezanec t.j. tožeča stranka, v predpisanem 15 dnevnem roku od prejema taksnega opomina, ni plačala dolgovane sodne takse za predlog in sklep o izvršbi v višini 24.000,00 SIT in takse za opomin v znesku 3.000,00 SIT, zato mora poleg dolgovane takse v višini 27.000,00 SIT plačati še pribitek kazenske takse v višini 13.500,00 SIT.

Zoper navedeni sklep se je taksni zavezanec pravočasno pritožil.

Navedel je, da je 17.09.1998 prejel potrjen izvršilni predlog vendar opomin ni bil priložen, zato je ovojnico vrnil sodišču s pripisom, da opomin za plačilo takse ni bil priložen. Glede na navedeno meni, da nalog za plačilo kazenske takse ni utemeljen, vsekakor pa sodišče upravičeno zahteva plačilo takse v znesku 27.000,00 SIT.

Pritožba ni utemeljena.

Pritožbena navedba taksnega zavezanca, da je sodišče s pripisom na ovojnici opozoril, da opomin za plačilo takse potrjenemu predlogu za izvršbo ni bil priložen, nima opore v listinah v spisu. Na povratnici, pripeti k listovni številki 3, je v rubriki vsebina navedeno: "sklep o izvršbi + taksni opomin". Pripomb oz. pripisov taksnega zavezanca na navedeni povratnici ni. Prav tako v spisu ni najti druge ovojnice, dopisa ali vloge taksnega zavezanca iz katere bi izhajalo, da so njegove pritožbene navedbe utemeljene. Sodišče druge stopnje zato pritožbenim navedbam ne more slediti in zaključuje, da je odločitev sodišča prve stopnje pravilna in je taksni zavezanec poleg dolgovane takse dolžan plačati še pribitek kazenske takse v višini 50 % neplačane takse (1. odst. 30. člena Zakona o sodnih taksah).

Glede na navedeno je sodišče druge stopnje pritožbo taksnega zavezanca zavrnilo kot neutemeljeno in izpodbijani sklep potrdilo (2. točka 365. člena ZPP).

 


Zveza:

ZST člen 30, 30/1, 30, 30/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00OTAzNg==