<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep I Cpg 1142/99

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:1999:I.CPG.1142.99
Evidenčna številka:VSL01488
Datum odločbe:07.10.1999
Področje:STEČAJNO PRAVO
Institut:izvršba v zavarovanje - posledice začetka postopka prisilne poravnave

Jedro

Predlog za izdajo začasne odredbe, vložen pred začetkom postopka prisilne poravnave nad dolžnikom, se zavrne, če o njem sodišče odloča po začetku postopka prisilne poravnave.

 

Izrek

Pritožba se zavrne kot neutemeljena in se potrdi izpodbijani sklep sodišča prve stopnje.

Pritožnik nosi sam svoje pritožbene stroške.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom zavrnilo predlog za izdajo začasne odredbe, ker je bil nad toženo stranko začet postopek prisilne poravnave.

Proti sklepu se tožeča stranka pritožuje in uveljavlja vse tri pritožbene razloge ter predlaga razveljavitev izpodbijanega sklepa.

Pritožba ni utemeljena.

Pritožbeno sodišče ugotavlja, da ni utemeljen nobeden izmed uveljavljanih pritožbenih razlogov. Sodišče prve stopnje je v izpodbijanem sklepu pravilno ugotovilo, da je tožeča stranka predlog za izdajo začasne odredbe vložila dne 12.7.1998. Ugotovilo je tudi, da je bil s sklepom Okrožnega sodišča v Ljubljani, opr. št. St 2/99 z dne 1.2.1999 začet postopek prisilne poravnave. Na podlagi teh dveh ugotovitev je z uporabo prvega odstavka 36. člena Zakona o prisilni poravnavi, stečaju in likvidaciji (Ur. l. RS, 67/93 - 52/99, v nadaljevanju ZPPSL) dne 21.7.1999 odločilo, da se predlog za začasno odredbo zavrne. S tem je odločilo, da se ne dovoli izvršba v zavarovanje terjatve.

Sodišče druge stopnje ugotavlja, da je odločitev sodišča prve stopnje pravilna. 36. člen ZPPSL v celoti ureja pravne posledice začetka postopka prisilne poravnave v zvezi z izvršilnimi postopki, kamor spadajo tudi postopki zavarovanja terjatev. Zato pritožnik neutemeljeno zatrjuje, da bi bilo treba v tem primeru uporabiti določilo 111. člena ZPPSL v zvezi z 71. členom ZPPSL. Določilo 36. člena ZPPSL je jasno. Po drugem odstavku tega določila se prekinjajo le tiste izvršbe, ki ob dnevu začetka postopka prisilne poravnave nad dolžnikom že tečejo. Izvršba pa teče, če je sklep o izvršbi (v konkretnem primeru sklep o začasni odredbi) že izdan do dneva začetka postopka prisilne poravnave. V tem konkretnem primeru pa sklep o predlogu za izdajo začasne odredbe, ki je bil sicer vložen pred dnevom začetka postopka prisilne poravnave, do dneva začetka postopka prisilne poravnave ni bil izdan. Sodišče prve stopnje je zato pravilno uporabilo materialno pravo, to je določilo prvega odstavka 36. člena ZPPSL, ko je predlog za izdajo začasne odredbe zavrnilo.

Pritožba tožeče stranke je zato neutemeljena in jo je pritožbeno sodišče zavrnilo ter izpodbijani sklep potrdilo (2. točka 365. člena ZPP/99 v zvezi s 15. členom ZPPSL).

Tožeča stranka s pritožbo ni uspela, zato mora sama nositi svoje stroške pritožbe (prvi odstavek 165. člena ZPP/99 v zvezi s prvim odstavkom 154. člena ZPP).

 


Zveza:

ZPPSL člen 36, 36/1, 36/2, 71, 111, 36, 36/1, 36/2, 71, 111.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00ODQ1Mg==