<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep I Cp 700/2009

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2009:I.CP.700.2009
Evidenčna številka:VSL0056083
Datum odločbe:15.04.2009
Področje:DEDNO PRAVO
Institut:spor o obsegu zapuščine - pritožba dediča, ki ni sodeloval v zapuščinskem postopku - sklep o ustavitvi zapuščinskega postopka

Jedro

Če po prejemu sklepa o ustavitvi zapuščinskega postopka zaradi neobstoja premoženja dediča, ki prej v zapuščinskem postopku nista sodelovala, vložita pritožbo, v kateri navajata, da spada v zapuščino določeno premoženje, obstoji med dediči spor o obsegu zapuščine, ki ga bo moralo reševati zapuščinsko sodišče v nadaljnjem postopku.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi, izpodbijani sklep se razveljavi in se zadeva vrne sodišču prve stopnje v novo odločanje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z napadenim sklepom ustavilo zapuščinski postopek po pokojnem S. L..

Zoper sklep sta se v roku pritožila dediča, hčerka O. K. in sin L. S.. V laični pritožbi navajata, da je pokojni oče po razvezi od njune matere 30 let živel z V. M., najprej v stanovanju na U 32 v K., kasneje pa v stanovanju na U 7 v K.. Lastništvo obeh stanovanj je napisano na V. M,. kljub temu da sta bili nepremičnini pridobljeni v skupnem gospodinjstvu, ki je trajalo 30 let. S kupoprodajnima pogodbama omenjenih nepremičnin razpolaga gospa M.. Dodajata še, da ima tako M. iz prejšnjega zakona 2 otroka, kot ima pokojni S. L. iz prvega zakona 2 otroka - pritožnika.

Pritožba je utemeljena.

Zapuščinski postopek se uvede po uradni dolžnosti takoj, ko sodišče izve, da je kdo umrl (164. člen ZD). Sodišče vzame v presojo vsak predlog prizadete osebe, ki ga ta da ustno ali pisno (2. odstavek 165. člena ZD). V konkretnem primeru je sodišče zapuščinski postopek ustavilo, ker je na podlagi podatkov, s katerimi je razpolagalo (smrtovnico, ki jo je sestavila izvenzakonska partnerka pokojnega S. L., V. M.) štelo, da pokojnik ni zapustil premoženja. Pritožnika - sin in hči pokojnega S. L. v zapuščinskem postopku do izdaje napadenega sklepa nista sodelovala. Po prejemu sklepa o ustavitvi zapuščinskega postopka pa sta vložila pritožbo, v kateri smiselno zatrjujeta, da v zapuščino sodita 2 stanovanji oziroma deleža na teh stanovanjih, saj sta bila oba pridobljena v obdobju 30 let, ko sta pokojni in V. M., na katero sta stanovanji napisani, živela v izvenzakonski skupnosti. Povedano pomeni, da obstoji med dediči spor o obsegu zapuščine, ki ga bo moralo reševati zapuščinsko sodišče. Napadeni sklep je bilo zaradi tega razveljaviti, zadeva se vrača prvemu sodišču v nadaljnji postopek.

 


Zveza:

ZD člen 164, 165, 165/2, 164, 165, 165/2.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00NDgyOQ==