<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep I Cp 518/2009

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2009:I.CP.518.2009
Evidenčna številka:VSL0052886
Datum odločbe:16.04.2009
Področje:sodne takse
Institut:plačilni nalog - taksna obveznost - pravica do pritožba

Jedro

Nalog za plačilo sodne takse ni sklep v smislu določil ZPP, zoper katerega bi bilo mogoče vložiti pritožbo, niti pritožbe ne predvideva ZST.

 

Izrek

Pritožba se zavrne in se izpodbijani sklep sodišča prve stopnje potrdi.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče zavrglo pritožbo tožnika zoper nalog za plačilo sodne takse.

Zoper sklep o zavrženju se pritožuje tožnik in v obrazložitvi navaja, da sodne takse ne bo poravnal, ker je tožena stranka tožbo izgubila, a mu kljub temu do sedaj ni plačala še ničesar.

Pritožba ni utemeljena.

Zoper plačilni nalog je dopustno v 8 dneh od vročitve naloga vložiti ugovor iz razlogov, da je taksa že plačana ali da je sodišče takso napačno odmerilo. Pritožnik ne navaja nobenega od zgoraj naštetih razlogov, ampak meni, da je pritožba zoper nalog o plačilu sodne takse utemeljena, ker je stroške postopka dolžna plačati tožena stranka, ki je v pravdi propadla. Takšno stališče pritožnika pa je napačno. Skladno z določilom 3. člena Zakona o sodnih taksah mora takso plačati tisti, ki predlaga uvedbo postopka oziroma opravo posameznega dejanja. Taksna obveznost je tako za tožnika nastopila skladno z določilom 5. člena Zakona o sodnih taksah ob vložitvi tožbe. Te obveznosti bi se tožnik lahko razbremenil le v primeru, da bi dosegel oprostitev plačila sodnih taks. Vendar pa je bil njegov predlog za oprostitev plačila sodne takse že pravnomočno zavrnjen, zato je pravilna odločitev sodišča prve stopnje, ki je pritožbo zoper nalog o plačilu sodne takse zavrglo. Nalog za plačilo sodne takse ni sklep v smislu določil ZPP, zoper katerega bi bilo mogoče vložiti pritožbo, niti pritožbe ne predvideva Zakon o sodnih taksah.

 


Zveza:

ZST-1 člen 3, 3/1, 5, 34, 34/5, 3, 3/1, 5, 34, 34/5.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00Mzk5MA==