<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep I Cp 4526/2008

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2009:I.CP.4526.2008
Evidenčna številka:VSL0055381
Datum odločbe:10.03.2009
Področje:DEDNO PRAVO - CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:zapuščinski postopek - popravni sklep - stroški postopka

Jedro

Pritožnikovi stroški, ki so nastali zaradi njegovega predloga za izdajo popravnega sklepa, so izdatki, ki so nastali zaradi izvedenega zapuščinskega postopka. ZD izrecno določa, da takšne stroške trpi sama stranka.

 

Izrek

Pritožba se zavrne in se potrdi sklep sodišča prve stopnje.

 

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje je z izpodbijanim sklepom zavrnilo zahtevek pritožnika za plačilo nagrade in stroškov odvetnika oziroma stroškov, ki jih je imel v zvezi s predlogom za izdajo popravnega sklepa.

Pritožnik v pravočasni pritožbi uveljavlja pritožbena razloga zmotne in nepopolne ugotovitve dejanskega stanja ter zmotne uporabe materialnega prava in pritožbenemu sodišču predlaga razveljavitev izpodbijanega sklepa in vrnitev zadeve sodišču prve stopnje v nov postopek. Navaja, da je stranka v zapuščinskem postopku dolžna trpeti le tiste stroške, ki jih je imela sama in jih je sama povzročila, ne pa tudi stroškov, ki so nastali zaradi nepravilnega dela sodišča.

Pritožba ni utemeljena.

Pritožnikovi stroški, ki so nastali zaradi njegovega predloga za izdajo popravnega sklepa so izdatki, ki so nastali zaradi izvedenega zapuščinskega postopka (prim. 1. odst. 151. čl. Zakona o pravdnem postopku, v nadaljevanju ZPP, v zvezi s 163. čl. Zakona o dedovanju, v nadaljevanju ZD). ZD izrecno določa, da takšne stroške trpi sama stranka (174. čl. ZD). Odločitev sodišča prve stopnje, ki je zavrnilo pritožnikov zahtevek za plačilo stroškov je zato pravilna. Pri tem je treba še navesti, da je subjekt stroškovnega zahtevka nasprotna stranka oziroma udeleženec postopka, ne pa sodišče. Glede na navedeno je bilo treba pritožbo zavrniti in potrditi sklep sodišča prve stopnje (2. točka 365. čl. ZPP v zvezi s 163. čl. ZD).

 


Zveza:

ZD člen 163, 174, 163, 174. ZPP člen 151, 151.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy00Mzg2NA==