<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

VSL sklep I Cpg 1279/2000

Sodišče:Višje sodišče v Ljubljani
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSLJ:2000:I.CPG.1279.2000
Evidenčna številka:VSL03529
Datum odločbe:30.11.2000
Področje:civilno procesno pravo
Institut:zamudna sodba - povrnitev pravdnih stroškov

Jedro

Kadar sodišče izda zamudno sodbo, lahko tožeča stranka stroške postopka zahteva v roku 15 dni od prejema zamudne sodbe.

 

Izrek

Pritožbi se ugodi, izpodbijani sklep se razveljavi in se zadeva vrne sodišču prve stopnje v nov postopek.

Odločitev o stroških pritožbenega postopka se pridrži za končno odločbo.

 

Obrazložitev

Z izpodbijanim sklepom je sodišče prve stopnje zavrglo predlog tožeče stranke za povrnitev pravdnih stroškov. Zoper sklep se pritožuje tožeča stranka zaradi bistvene kršitve določb pravdnega postopka. Navaja, da mu določbe 163.čl. ZPP omogočajo, da stroške priglasi v roku 15 dni od prejema zamudne sodbe.

Pritožba je utemeljena.

Sodišče druge stopnje ugotavlja, da je tožeča stranka vložila tožbo, v kateri je sicer postavila zahtevo za povrnitev stroškov, vendar jih v tožbi ni specificirala. Ker tožena stranka na tožbo ni odgovorila, je prvostopno sodišče (brez naroka) dne 6.10.2000 izdalo zamudno sodbo. Tožeča stranka je zamudno sodbo prejela dne 10.10.2000 in dne 12.10.2000 priglasila specificirane stroške postopka. Ko je sodišče prve stopnje zahtevo z dne 12.10.2000 kot prepozno zavrglo, je po oceni drugostopnega sodišča zagrešilo kršitev določb pravdnega postopka iz 1.odst. 339.čl. ZPP. Drži namreč pritožničina trditev, da s "predlogom" iz 3.odst. 163.čl. ZPP ni mišljena tožba. Redosled dogajanja iz cit. člena ZPP obsega (najprej) tožbo, (nato) odločbo brez poprejšnjega obravnavanja in (kasneje) stroškovni predlog, o katerem naj odloči sodišče. Ob takšni razlagi 3.odst. 163.čl. ZPP predlog tožeče stranke ni bil prepozen.

Do istega rezultata vodi tudi specialno pravilo iz 7.odst. 163.čl. ZPP. Čeprav določba govori le o sklepu o ustavitvi postopka, omenja tudi "druge okoliščine, ki povzročijo konec postopka zunaj obravnave". Določbo je zato treba uporabiti za vsak zaključek postopka izven glavne obravnave zaradi okoliščin, ki so izven sfere stroškovnega upravičenca. Izostanek odgovora na tožbo te pogoje izpolnjuje. Drugačna razlaga bi negirala prvi del 3.odst. 163.čl. ZPP in bi pomenila pravni režim, po katerem je stroške vedno treba priglašati ob vsakem procesnem dejanju sproti. Takšno interpretacijo določb ZPP bi po mnenju pritožbenega sodišča opravičevala le izrecna tozadevna določba, ki pa je v zakonu ni. Glede na vse to je treba pritožbi ugoditi, izpodbijani sklep po 3.točki 365.čl. ZPP razveljaviti in zadevo vrniti sodišču prve stopnje v nov postopek. V njem bo treba stroškovni predlog z dne 12.10.2000 šteti kot pravočasen in o njem odločiti.

Odločitev o stroških pritožbenega postopka temelji na 3.odst. 165.čl. ZPP.

 


Zveza:

ZPP člen 163, 163.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
23.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMzQ3MQ==