<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sklep II Dor 7/2009

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Civilni oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2009:II.DOR.7.2009
Evidenčna številka:VS0011871
Datum odločbe:27.05.2009
Opravilna številka II.stopnje:VSL I Cp 4693/2008
Senat:
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO - ODŠKODNINSKO PRAVO
Institut:dopuščena revizija - pravno vprašanje - zagotovitev pravne varnosti - delna ugoditev predlogu - odgovornost pri nesreči, ki jo povzročijo premikajoča se motorna vozila - oprostitev odškodninske odgovornosti

Jedro

Revizija se dovoli glede vprašanja možnosti uporabe določb 153. člena OZ za presojo odgovornosti pri nesreči premikajočih se motornih vozil v primeru, ko ni kriv nobeden od obeh imetnikov (tretji odstavek 154. člena OZ).

Izrek

Predlogu se delno ugodi in se revizija dovoli glede vprašanja možnosti uporabe določb 153. člena Obligacijskega zakonika za presojo odgovornosti pri nesreči premikajočih se motornih vozil v primeru, ko ni kriv nobeden od obeh imetnikov (tretji odstavek 154. člena istega zakonika).

Sicer se predlog zavrne.

Obrazložitev

1. S sodbo sodišča druge stopnje je bila zavrnjena pritožba tožnika zoper sodbo sodišča prve stopnje o zavrnitvi njegovega zahtevka za plačilo odškodnine. Sodišče druge stopnje je namreč pritrdilo stališču sodišča prve stopnje, da spričo izjemne spolzkosti (zamaščenosti) cestišča ni nobeden od obeh voznikov kriv za trčenje avtomobilov na voznem pasu tožnika. Ker gre pri odgovornosti za nesrečo, ki jo povzročijo premikajoča se motorna vozila, za primer objektivne odgovornosti, ki se presoja po določbah 153. člena Obligacijskega zakonika (OZ), in ker škoda v obravnavanem primeru izvira iz vzroka, ki je bil izven nevarnih stvari (avtomobilov pravdnih strank) in njegovega učinka ni bilo mogoče pričakovati, se mu izogniti ali odvrniti, je po prepričanju sodišča druge stopnje odgovornost (obeh) pravdnih strank za nevarno stvar (njuna avtomobila) izključena; slednje velja posledično torej tudi za možnost presoje obravnavanega primera po določbah tretjega odstavka 154. člena OZ.

2. Tožnik je vložil predlog za dopustitev revizije, v katerem navaja, da sta sodišči prve in druge stopnje zmotno uporabili materialno pravo – 154. člen OZ – in odločili v nasprotju s sodno prakso, ki jo je Vrhovno sodišče oblikovalo v judikatu II Ips 470/93. Po trditvah tožnika je bilo kršeno načelo pravičnosti, saj sam ni z ničemer prispeval k nastanku škode. Sicer pa je toženec več kot 1 km vozil po cesti, na kateri je bilo razlito olje in mu je zato mogoče očitati malomarno ravnanje, ker je vozil kot da na cesti ni razlitega olja.

3. Predlog je delno utemeljen.

4. Pogoji za dopustitev revizije iz prvega odstavka 367.a člena Zakona o pravdnem postopku so v obravnavanem primeru podani glede pravnih vprašanj, opredeljenih v izreku tega sklepa pod I. točko. Zato je Vrhovno sodišče v tako začrtanem obsegu revizijo dopustilo, sicer pa predlog zavrnilo.


Zveza:

RS - Ustava, Zakoni, Sporazumi, Pogodbe
Zakon o pravdnem postopku (1999) - ZPP - člen 367, 367/3, 367a, 367c, 367c/3
Obligacijski zakonik (2001) - OZ - člen 153, 154, 154/3

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
29.11.2021

Opombe:

P2RvYy02MTUwNA==