<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sklep III R 27/2007

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2007:III.R.27.2007
Evidenčna številka:VS41080
Datum odločbe:13.11.2007
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:določitev krajevne pristojnosti po višjem sodišču - delegacija iz razloga smotrnosti - drugi tehtni razlogi

Jedro

Delegacija krajevne pristojnosti po 67. členu ZPP je namenjena bolj smotrni izvedbi postopka, ki narekuje odstop od siceršnjih pravil ZPP o krajevni pristojnosti, ter zasledovanju nekaterih drugih tehtnih razlogov. Neposredno zagotavljanje pravilnega sojenja mednje ne sodi.

Izrek

Predlog za določitev drugega stvarno pristojnega sodišča se zavrne.

Obrazložitev

(1) Okrožno sodišče v Mariboru (sodišče prve stopnje) je v postopku prisilne poravnave, ki ga je vodilo pod opr. št. St 46/94-54, zavrglo predlog M. K. za odpravo klavzule o pravnomočnosti sklepa o ustavitvi prisilne poravnave uvodoma navedene dolžnice. M. K. (predlagatelj) hkrati s pritožbo proti temu sklepu predlaga določitev pristojnosti po 67. členu Zakona o pravdnem postopku (ZPP).

Predlog ni utemeljen.

(2) Delegacija krajevne pristojnosti po 67. členu ZPP je namenjena bolj smotrni izvedbi postopka, ki narekuje odstop od siceršnjih pravil ZPP o krajevni pristojnosti, ter zasledovanju nekaterih drugih tehtnih razlogov. Neposredno zagotavljanje pravilnega sojenja mednje ne sodi. Predlagatelj namreč izraža nestrinjanje z vsebino dosedanjih odločb sodišča prve stopnje v uvodoma navedenem postopku ter z vsebino odločb Višjega sodišča v Mariboru (ki je pritožbeno sodišče sodišča prve stopnje), tako v uvodoma navedenem kot v drugih postopkih. Svoje nezadovoljstvo izraža tudi z vodenjem teh postopkov. Poimensko izpostavlja predsednika poravnalnega senata in pet sodnikov navedenega pritožbenega sodišča, katerih ravnanje naj bi bilo po predlagateljevem namigovanju zlonamerno. Ti očitki se po ugotovitvah Vrhovnega sodišča večidel nanašajo na nepravilnost sojenja, medtem ko so odpravi vseh očitanih nepravilnosti namenjeni drugi pravni instituti, predvsem redna in izredna pravna sredstva. Predlagateljevi očitki zato niso taki, da bi lahko utemeljili (tudi) ukrep po 67. členu ZPP. Vrhovno sodišče je posledično obravnavani predlog za delegacijo zavrnilo.


Zveza:

ZPP člen 67.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMTk2OA==