zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

VS41044

Odločba:Sklep III R 22/2007
 ECLI:
Oddelek:Gospodarski oddelek
Datum seje senata:16.09.2007
Področje:IZVRŠILNO PRAVO - CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:spor o krajevni pristojnosti - krajevna pristojnost - izvršilni postopek - sedež dolžnika
Zveza:ZPP člen 25, 25/2.ZIZ člen 100, 100/1, 136.
JEDRO:
Upnica je predlog za izvršbo vložila dne 15. 5. 2007. Iz podatkov sodnega registra izhaja, da dolžnica od dne 12. 4. 2007 ni imela več sedeža v Portorožu, temveč v Kranjski Gori. Okrajno sodišče v Piranu kljub temu ni ravnalo pravilno, ko je zadevo odstopilo Okrajnemu sodišču v Kranju. Kraj, kjer je dolžničin sedež, namreč spada v sodni okraj Okrajnega sodišča na Jesenicah.

IZREK:
Za odločanje v tej zadevi je krajevno pristojno Okrajno sodišče na Jesenicah.

OBRAZLOŽITEV:
(1) S sklepom o izvršbi z dne 23. 5. 2007 se je Okrajno sodišče v Piranu izreklo za krajevno nepristojno za odločanje v tej zadevi in je po pravnomočnosti tega sklepa zadevo odstopilo Okrajnemu sodišču v Kranju. To pristojnosti ni sprejelo, saj je menilo, da je na podlagi prvega odstavka 100. člena Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) v zvezi s 136. členom ZIZ podana krajevna pristojnost odstopajočega Okrajnega sodišča v Piranu. Zato je na podlagi prvega odstavka 24. člena Zakona o pravdnem postopku (ZPP) predlagalo, naj v nastalem sporu o pristojnosti odloči Vrhovno sodišče.

(2) Za odločanje v tej zadevi je krajevno pristojno Okrajno sodišče na Jesenicah.

(3) Določbi ZIZ, ki ju je navedlo predlagajoče sodišče, so pravilna pravna podlaga za določitev pristojnosti v tej zadevi. Upnica, ki je svoj predlog za izvršbo vložila dne 15. 5. 2007, je namreč v njem predlagala izvršbo na dolžničina denarna sredstva pri določenih bankah; za predlagano sredstvo izvršbe pa je po navedenih določbah ZIZ krajevno pristojno sodišče dolžničinega sedeža.

(4) Sodišče praviloma preizkusi pristojnost glede na dejstva, ki so obstajala ob vložitvi predloga za izvršbo (primerjaj prvi odstavek 17. člena ZPP v zvezi s 15. odstavkom ZIZ); preizkusi pa jih med drugim tudi preko dejstev, ki so mu znana (drugi odstavek 17. člena ZPP). Iz podatkov sodnega registra izhaja, da dolžnica od dne 12. 4. 2007 ni imela več sedeža v Portorožu, temveč v Kranjski Gori. Okrajno sodišče v Piranu kljub temu ni ravnalo pravilno, ko je zadevo odstopilo Okrajnemu sodišču v Kranju. Kraj, kjer je dolžničin sedež, namreč spada v sodni okraj Okrajnega sodišča na Jesenicah. Vrhovno sodišče je zato na podlagi drugega odstavka 25. člena ZPP sklenilo, da je za nadaljnje sojenje v tej zadevi pristojno Okrajno sodišče na Jesenicah.

V dvomu je treba soditi v prid obtoženca.
In dubio pro reo (iudicandum est).