zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

VS41018

Odločba:Sklep III Ips 62/2006
 ECLI:
Oddelek:Gospodarski oddelek
Datum seje senata:24.04.2007
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:revizija - dovoljenost revizije - sklep o dopustitvi stranske intervencije - zavrženje revizije
Zveza:ZPP člen 384, 384/1.
JEDRO:
S sklepom o nedopustitvi ali dopustitvi stranske intervencije se zgolj odloči, ali je lahko v pravdi udeležena oseba, ki zase trdi, da je upravičena do položaja stranskega intervenienta. To pa ni sklep, s katerim bi bil postopek pravnomočno končan (prvi odstavek 384. člena ZPP).

IZREK:
Revizija se zavrže.

OBRAZLOŽITEV:
Dejansko stanje 1. Med tožečo in toženo stranko se vodi spor glede delne ničnosti posojilne pogodbe, in sicer le glede dela obresti. Spor se je začel še pred stečajem tožeče stranke. V stečajnem postopku je stečajni upravitelj tožeče stranke prijavljeno terjatev v celoti priznal. Pravdni postopek glede delne ničnosti posojilne pogodbe se je kljub temu nadaljeval. Okrožno sodišče je kasneje izdalo sklep o fikciji umika tožbe. M. P. je podal izjavo o vstopu v pravdo na strani tožeče stranke še pred izdajo sklepa o fikciji umika tožbe v pravdni zadevi.

2. Okrožno sodišče je predlagano intervencijo M. P. zavrnilo kot nedopustno. Višje sodišče je potrdilo sklep okrožnega sodišča. Zoper ta sklep je vložil M. P. revizijo.

Razlogi 3. Višje sodišče je zavrnilo pritožbo zoper sklep okrožnega sodišča o predlogu za obnovo postopka iz dveh razlogov. Prvi je bil, da je enako kot okrožno sodišče menilo, da tožeča stranka nima pravnega interesa za vodenje spora o delni ničnosti posojilne pogodbe, ker je v svojem stečajnem postopku terjatev pripoznala. Zato po njegovem mnenju tožeča stranka nima pravnega interesa za vodenje spora, posledično pa ga nima niti stranski intervenient. Poleg tega naj bi bil predlog za obnovo postopka vložen prepozno. Vložen je bil namreč več kot 30 dni od takrat, kot je tožeča stranka prejela sklep okrožnega sodišča.

4. Revizija ni dovoljena in se zavrže (četrti in prvi odstavek 384. člena ZPP v povezavi s 377. členom ZPP).

5. S sklepom o nedopustitvi ali dopustitvi stranske intervencije se zgolj odloči, ali je lahko v pravdi udeležena oseba, ki zase trdi, da je upravičena do položaja stranskega intervenienta. To pa ni sklep, s katerim bi bil postopek pravnomočno končan (prvi odstavek 384. člena ZPP). Vrhovno sodišče Republike Slovenije je enako odločilo že večkrat, npr. v zadevah z opr. št. II Ips 496/98, II Ips 533/2002 in II Ips 534/2002 (vse odločbe so dostopne v elektronskih zbirkah odločb VS RS).

6. Revizija zato v tej zadevi, v kateri se odloča zgolj o udeležbi v glavni pravdi, ni dovoljena.

Kjer je isti smisel, tam je enaka pravica.
Ubi eadem ratio, ibi idem ius.