zapri pomoč

pomoč

Za pomoč pri uporabi spletnih strani sodstva se obrnite na:

pomembno

zapri pomembno

  • Zemljiška knjiga

  • COVL - izvršba

  • Izračun zamudnih obresti

  • Obravnave

  • Sodna praksa

obvestila o piškotkih

Naša spletna stran uporablja tehnologijo piškotkov (cookies). Piškotki omogočajo uporabo naprednih, uporabniku prikrojenih možnosti. Omogočajo nam tudi spremljanje statistik obiska, s čimer pridobivamo prepotrebne podatke za nenehno izboljševanje strani. Če zapisa piškotkov ne boste dovolili, boste prikrajšani za možnosti, kakršni sta ogled video posnetkov in komentiranje objav prek družbenih omrežij.

Več informacij o piškotkih na sodisce.si


sprejmi piškotke | zavrni piškotke

vsebine po meri

zapri sistemska obvestila

Izberi rubriko

Skupine uporabnikov

Izberite skupino, ki najbolj ustreza vašemu profilu, oziroma obkljukajte tiste rubrike, katere želite spremljati.

Orodje "Vsebine po meri" vam omogoča, da na vstopni strani spremljate le tiste vsebine, ki vas zanimajo. Posamezne rubrike, ki jih boste izbrali, vas bodo na strani pričakale vsakič, ko jo boste obiskali. Osebne nastavitve lahko s klikom na gumb "vsebina po meri" v orodni vrstici kadarkoli spremenite.

Nekatere rubrike bodo prikazane le v primeru, če je vsebina smiselna za prikaz na posameznem sodišču. Na primer: rubrika Zemljiška knjiga bo vidna le na vstopnih straneh okrajnih sodišč ...

VS41017

Odločba:Sklep III R 9/2007
 ECLI:
Oddelek:Gospodarski oddelek
Datum seje senata:17.04.2007
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:določitev krajevne pristojnosti po višjem sodišču - delegacija pristojnosti iz utemeljenih razlogov - sorodstvene vezi med strankami postopka in nekdanjim sodnikom pristojnega sodišča
Zveza:ZPP člen 67.
JEDRO:
Ker je mati obeh tožencev bivša sodnica, ki jo pozna večina sodnikov Okrožnega sodišča v ..., je že to zadosten razlog za določitev drugega stvarno pristojnega sodišča. Gre za poseben primer, ko možnost nastanka dvoma v nepristranskost sodišča - ne da bi bilo treba ugotavljati izločitvene razloge za vsakega posameznega sodnika.

IZREK:
Za odločanje v tej zadevi se določi Okrožno sodišče v ...

OBRAZLOŽITEV:
1. Tožeča stranka je delniška družba s sedežem v ... Zoper A. A., svojega nekdanjega stečajnega upravitelja uveljavlja odškodninski zahtevek zaradi kršitve dolžnosti stečajnega upravitelja. V postopku, glede katerega se predlaga določitev drugega stvarno pristojnega sodišča, tožeča stranka izpodbija njegovo pravno dejanje, s katerim je svoje premoženje podaril sinovoma. Darilo naj bi bilo opravljeno z namenom, da se onemogoči povrnitev škode, če bo tožeča stranka zmagala v prvem, to je odškodninskem sporu.

2. Okrožno sodišče v ... predlaga določitev drugega stvarno pristojnega sodišča v tem sporu. Okrožno sodišče navaja, da je B. A., ki je mati obeh tožencev, bivša sodnica in jo osebno pozna večina sodnikov Okrožnega sodišča v ... Je tudi predavateljica Pravne fakultete v ...

3. Predlog je utemeljen.

4. Vrhovno sodišče lahko na podlagi 67. člena ZPP določi drugo stvarno pristojno sodišče, da postopa v zadevi, če je očitno, da se bo tako lažje opravil postopek, ali če so za to drugi tehtni razlogi. Ker je mati obeh tožencev bivša sodnica, ki jo pozna večina sodnikov okrožnega sodišča v ..., je že to zadosten razlog za določitev drugega stvarno pristojnega sodišča. Gre za poseben primer, ko možnost nastanka dvoma v nepristranskost sodišča - ne da bi bilo treba ugotavljati izločitvene razloge za vsakega posameznega sodnika (gl. 66. člen ZPP) - pomeni tehten razlog za določitev drugega stvarno pristojnega sodišča (prim. razloge v podobnem primeru z opr. št. III R 12/2004 s pregledom starejše sodne prakse).

5. Vrhovno sodišče je določilo za postopanje v tej zadevi Okrožno sodišče v ... Glede na sedeže strank in njihovih pooblaščencev pride namreč v poštev kot najprimernejše.

Argumentov ne gre šteti, vendar jih je treba tehtati.
Argumenta non sunt numeranda, sed ponderanda.