<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sklep III R 9/2007

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2007:III.R.9.2007
Evidenčna številka:VS41017
Datum odločbe:17.04.2007
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:določitev krajevne pristojnosti po višjem sodišču - delegacija pristojnosti iz utemeljenih razlogov - sorodstvene vezi med strankami postopka in nekdanjim sodnikom pristojnega sodišča

Jedro

Ker je mati obeh tožencev bivša sodnica, ki jo pozna večina sodnikov Okrožnega sodišča v ..., je že to zadosten razlog za določitev drugega stvarno pristojnega sodišča. Gre za poseben primer, ko možnost nastanka dvoma v nepristranskost sodišča - ne da bi bilo treba ugotavljati izločitvene razloge za vsakega posameznega sodnika.

Izrek

Za odločanje v tej zadevi se določi Okrožno sodišče v ...

Obrazložitev

1. Tožeča stranka je delniška družba s sedežem v ... Zoper A. A., svojega nekdanjega stečajnega upravitelja uveljavlja odškodninski zahtevek zaradi kršitve dolžnosti stečajnega upravitelja. V postopku, glede katerega se predlaga določitev drugega stvarno pristojnega sodišča, tožeča stranka izpodbija njegovo pravno dejanje, s katerim je svoje premoženje podaril sinovoma. Darilo naj bi bilo opravljeno z namenom, da se onemogoči povrnitev škode, če bo tožeča stranka zmagala v prvem, to je odškodninskem sporu.

2. Okrožno sodišče v ... predlaga določitev drugega stvarno pristojnega sodišča v tem sporu. Okrožno sodišče navaja, da je B. A., ki je mati obeh tožencev, bivša sodnica in jo osebno pozna večina sodnikov Okrožnega sodišča v ... Je tudi predavateljica Pravne fakultete v ...

3. Predlog je utemeljen.

4. Vrhovno sodišče lahko na podlagi 67. člena ZPP določi drugo stvarno pristojno sodišče, da postopa v zadevi, če je očitno, da se bo tako lažje opravil postopek, ali če so za to drugi tehtni razlogi. Ker je mati obeh tožencev bivša sodnica, ki jo pozna večina sodnikov okrožnega sodišča v ..., je že to zadosten razlog za določitev drugega stvarno pristojnega sodišča. Gre za poseben primer, ko možnost nastanka dvoma v nepristranskost sodišča - ne da bi bilo treba ugotavljati izločitvene razloge za vsakega posameznega sodnika (gl. 66. člen ZPP) - pomeni tehten razlog za določitev drugega stvarno pristojnega sodišča (prim. razloge v podobnem primeru z opr. št. III R 12/2004 s pregledom starejše sodne prakse).

5. Vrhovno sodišče je določilo za postopanje v tej zadevi Okrožno sodišče v ... Glede na sedeže strank in njihovih pooblaščencev pride namreč v poštev kot najprimernejše.


Zveza:

ZPP člen 67.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMTkwNg==