<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sklep III R 26/2006

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2006:III.R.26.2006
Evidenčna številka:VS40951
Datum odločbe:03.10.2006
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:spor o pristojnosti - spori v zvezi s stečajnim postopkom - krajevna pristojnost

Jedro

Spor v smislu 63. člena ZPP ne nastane takrat, ko se začne pravdni postopek. Spor nastane takrat, ko nastanejo dejstva, na katera se opira terjatev tožeče stranke.

Zveza s stečajnim postopkom je podana, če je uveljavljanje terjatve v vzročni zvezi s stečajnim postopkom. Takšna zveza obstaja zlasti, če je terjatev v stečajnem postopku prerekana, in zato upnik uveljavlja terjatev v pravdnem postopku.

Izrek

Za odločanje v tej zadevi je pristojno Okrožno sodišče v Celju.

Obrazložitev

1. M. d.o.o. je vložil predlog za izvršbo na temelju verodostojne listine za plačilo 2.826.317,66 SIT s pripadki, ko je stečajni postopek nad njim že tekel. S predlogom za izvršbo pa je uveljavljal terjatve, ki naj bi mu nastale še pred začetkom stečajnega postopka. Po dolžnikovem ugovoru je bil sklep o izvršbi razveljavljen v 2. točki, zadeva pa odstopljena Okrožnemu sodišču v Celju. Okrožno sodišče v Celju se je izreklo za krajevno nepristojno in je sprožilo spor o pristojnosti. Po njegovem mnenju je krajevno pristojno okrožno sodišče v Ljubljani, to je sodišče, pri katerem se vodi stečajni postopek.

2. Za sojenje v sporih, ki nastanejo med stečajnim postopkom ali so v zvezi s stečajnim postopkom, je izključno krajevno pristojno sodišče, ki vodi stečajni postopek (63. člen ZPP). Do pritegnitve pristojnosti pri sodišču stečajnega postopka pride torej v dveh primerih.

3. V prvem primeru ni odločilen začetek pravdnega postopka, temveč nastanek spora. Spor pa nastane takrat, ko nastanejo dejstva, na katera se opira terjatev tožeče stranke. Ker tožeča stranka trdi, da so njene terjatve zapadle še pred začetkom stečajnega postopka, je torej spor nastal že pred začetkom pravdnega postopka.

4. V drugem primeru pride do pritegnitve pristojnost le, če je terjatev v zvezi s stečajnim postopkom. Zveza obstaja, če je uveljavljanje terjatve v vzročni zvezi s stečajnim postopkom. Takšno zveza obstaja zlasti, če je terjatev v stečajnem postopku prerekana, in zato upnik uveljavlja terjatev v pravdnem postopku. Terjatev tožeče stranke pa ni takšne vrste, saj iz doslej navajanih dejstev ne izhaja kakršnakoli zveza s stečajnim postopkom.

5. Ker torej razlogov za pritegnitev pristojnosti ni, je za odločitev v tej zadevi pristojno Okrožno sodišče v Celju, kateremu je bila zadeva pravilno odstopljena.


Zveza:

ZPP člen 63.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMTg0MA==