<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sklep III R 24/2005

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2005:III.R.24.2005
Evidenčna številka:VS40845
Datum odločbe:18.10.2005
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:določitev krajevne pristojnosti po višjem sodišču - delegacija pristojnosti iz drugih tehtnih razlogov - delavka pristojnega sodišča kot stranka v postopku

Jedro

Med druge tehtne razloge za delegacijo pristojnosti se uvrščajo tudi primeri, ko je stranka postopka sodnik ali delavec sodišča, na katerem se naj bi sodilo v zadevi, vsaj tedaj, če gre za manjše sodišče. Prav za tak primer pa gre v tej zadevi.

Izrek

Za odločanje v tej zadevi se določi Okrajno sodišče v A.

Obrazložitev

Okrožno sodišče v B. predlaga delegacijo pristojnosti zaradi morebitnih pomislekov o poštenosti sojenja, ker "je dolžnica s 1.1.2005 kot delavka dotedanjega Sodnika za prekrške B. postala delavka Okrajnega sodišča v B., ki hkrati vodi postopek proti njej kot dolžnici."

Predlog je utemeljen.

Vrhovno sodišče lahko na predlog stranke ali pristojnega sodišča določi drugo stvarno pristojno sodišče, da postopa v zadevi, če je očitno, da se bo tako laže opravil postopek, ali če so za to drugi tehtni razlogi (67. člen ZPP).

Med druge tehtne razloge za delegacijo pristojnosti se uvrščajo tudi primeri, ko je stranka postopka sodnik ali delavec sodišča, na katerem se naj bi sodilo v zadevi, vsaj tedaj, če gre za manjše sodišče. Prav za tak primer pa gre v tej zadevi. Zato je smotrna delegacija pristojnosti na drugo stvarno pristojno sodišče, saj bi sicer objektivno lahko prišlo do dvoma v nepristranskost sojenja (vodenja postopka).

Glede na navedeno je Vrhovno sodišče predlogu Okrajnega sodišča v B. za delegacijo pristojnosti ugodilo in določilo drugo stvarno pristojno sodišče, to je Okrajno sodišče v A.


Zveza:

ZPP člen 67.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMTczNQ==