<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sklep III R 77/2004

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2005:III.R.77.2004
Evidenčna številka:VS40781
Datum odločbe:01.02.2005
Področje:IZVRŠILNO PRAVO
Institut:spor o pristojnosti - izvršilni postopek - krajevna pristojnost - izvršba na nepremičnine - kumulacija izvršilnih sredstev in predmetov izvršbe

Jedro

Po določbi 35. člena tedaj veljavnega ZIZ (in 2. odstavka sedaj veljavnega ZIZ-A) se krajevna pristojnost sodišča določi po prvo navedenem izvršilnem sredstvu, torej po nepremičnini, ki leži v Kopru.

Izrek

Za odločanje v tej zadevi je krajevno pristojno Okrajno sodišče v Kopru.

Obrazložitev

Okrajno sodišče v Kopru se je s sklepom z dne 21.1.2002 (potem ko je upnik predlagal dodatno izvršilno sredstvo) izreklo za krajevno nepristojno za odločanje v tej zadevi in je po pravnomočnosti sklepa zadevo odstopilo Okrajnemu sodišču v Brežicah. To je sprožilo spor o pristojnosti, ker meni, da je glede na določbe 35. člena ZIZ krajevno pristojno Okrajno sodišče v Kopru, ker je že izdalo sklep o izvršbi, in ker je v predlogu za izvršbo kot prvo izvršilno sredstvo navedena nepremičnina v Kopru. Na podlagi 5. točke 106. člena Zakona o sodiščih predlaga, naj v sporu o pristojnosti odloči Vrhovno sodišče RS.

V predlogu za izvršbo (še pred uveljavitvijo ZIZ-A) je upnik na prvem mestu predlagal izvršbo z rubežem, cenitvijo in prodajo dolžnikove nepremičnine, t.j. stanovanja v Kopru. Po določbi 35. člena tedaj veljavnega ZIZ (in 2. odstavka sedaj veljavnega ZIZ-A) se krajevna pristojnost sodišča določi po prvo navedenem izvršilnem sredstvu, torej po nepremičnini, ki leži v Kopru. Po določbi 1. odstavka 166. člena ZIZ je v takem primeru krajevno pristojno sodišče, na območju katerega je nepremičnina. V tej zadevi je zato krajevno pristojno za odločanje Okrajno sodišče v Kopru.


Zveza:

ZIZ člen 35, 166, 166/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMTY2OA==