<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sklep III R 73/2004

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2004:III.R.73.2004
Evidenčna številka:VS40762
Datum odločbe:28.12.2004
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:določitev krajevne pristojnosti po višjem sodišču - delegacija pristojnosti iz razlogov smotrnosti - pristojno sodišče kot stranka v postopku

Jedro

Če mora sodišče presojati pravilnost lastnega ravnanja, je to dovolj tehten razlog za določitev drugega stvarno pristojnega sodišča.

Izrek

Za odločanje v tej zadevi se določi Okrožno sodišče v Celju.

Obrazložitev

Okrožno sodišče v Murski Soboti predlaga določitev drugega stvarno pristojnega sodišča, ker je kot podlaga odškodninskega zahtevka zatrjevano nedopustno in protipravno ravnanje sodišča oziroma njegovega stečajnega senata v zadevi, opr. št. St 15/95 nad stečajnim dolžnikom K. p.o. - v stečaju. Odločanje o tožbenem zahtevku pri istem sodišču bi zato utegnilo pri udeležencih postopka vzbuditi dvom v nepristranskost sojenja sodišča.

Predlog je utemeljen.

Vrhovno sodišče lahko na podlagi določbe 67. člena ZPP določi drugo stvarno pristojno sodišče, da postopa v zadevi, če je očitno, da se bo tako laže opravil postopek, ali če so za to drugi tehtni razlogi. Gre za t.i. smotrno delegacijo pristojnosti. Pri odločanju o odškodninski odgovornosti države zaradi zatrjevane opustitve nadzora nad delom stečajnega upravitelja se presoja pravilnost ravnanja sodišča. Ker bi moralo Okrožno sodišče v Murski Soboti presojati pravilnost svojega lastnega ravnanja, je to dovolj tehten razlog za določitev drugega stvarno pristojnega sodišča. Vrhovno sodišče mu je zato ugodilo.


Zveza:

ZPP člen 67.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMTY0OQ==