<< Nazaj na seznam zadetkov
AAAArial|Georgia

 

Sklep III Ips 80/2004

Sodišče:Vrhovno sodišče
Oddelek:Gospodarski oddelek
ECLI:ECLI:SI:VSRS:2004:III.IPS.80.2004
Evidenčna številka:VS40755
Datum odločbe:07.12.2004
Področje:CIVILNO PROCESNO PRAVO
Institut:dovoljenost revizije zoper sklep - sprememba tožbe - zavrženje revizije

Jedro

Sklep drugostopenjskega sodišča, s katerim je bila zavrnjena pritožba zoper prvostopenjski sklep, s katerim se ne dovoli naknadno uveljavljanje subsidiarnega tožbenega zahtevka, ni sklep, s katerim bi se postopek pravnomočno končal.

Izrek

Revizija se zavrže.

Obrazložitev

Sodišče prve stopnje ni dovolilo spremembe tožbe. Tožeča stranka je namreč z vlogo z dne 13.11.2003 spremenila tožbo tako, da je postavila subsidiarni tožbeni zahtevek, s katerim je zahtevala izpolnitev (primarno postavljenega) zahtevka od Mestne občine ... Ker Mestna občina ... ni soglašala z vstopom v pravdo, je prvostopenjsko sodišče štelo, da niso izpolnjeni pogoji za subjektivno spremembo tožbe po določbah 187. člena ZPP. Pritožbo tožeče stranke je pritožbeno sodišče zavrnilo in potrdilo izpodbijani sklep.

Sklep pritožbenega sodišča izpodbija z revizijo tožeča stranka zaradi bistvene kršitve določb pravdnega postopka. Uveljavlja, da gre za privilegirano spremembo tožbe, ki je nastala zaradi spremembe okoliščin med pravdo. Predlaga spremembo izpodbijanega sklepa, podrejeno pa njegovo razveljavitev.

Revizija je bila vročena tožeči stranki, ki je odgovorila, da ni utemeljena in predlagala, naj jo revizijsko sodišče zavrne kot neutemeljeno.

Revizija ni dovoljena.

Po določbi 1. odstavka 384. člena ZPP lahko stranke vložijo (tudi) revizijo zoper sklep sodišča druge stopnje, s katerim je bil postopek pravnomočno končan. Sklep drugostopenjskega sodišča, s katerim je bila zavrnjena pritožba zoper prvostopenjski sklep, s katerim se ne dovoli naknadno uveljavljanje subsidiarnega tožbenega zahtevka, ni sklep, s katerim bi se postopek pravnomočno končal (glej npr. sklep tega sodišča, opr. št. II Ips 242/99 z dne 22.12.1999 in sklep tega sodišča, opr. št. VIII Ips 218/2000 z dne 11.9.2001 v podobnem primeru).

Zato je revizijsko sodišče na podlagi določbe 377. člena ZPP v zvezi s 4. odstavkom 384. člena ZPP revizijo zavrglo.


Zveza:

ZPP člen 377, 384, 384/1.

Pridruženi dokumenti:*

*Zadeve, v katerih je sodišče sprejelo vsebinsko enako stališče o procesnih oz. materialnopravnih vprašanjih.
Datum zadnje spremembe:
22.08.2009

Opombe:

P2RvYy0zMTY0Mg==